Estetska vrednost gradbenih materialov

Sinergija, ki jo ustvarjata kamen in železo, se izkazuje v izjemnih rešitvah za bivalno okolje, ki lahko odlično spremljajo mnoge stile urejanja. Različne vrste teh materialov so v vizualno oplemenitenih izvedbah priljubljena kombinacija številnih arhitektov in notranjih oblikovalcev pa tudi uporabnikov tako urejenih prostorov, ki so prepoznali estetsko vrednost teh gradbenih materialov.

Osnovne vrste kamna delimo na sedimentni ali usedlinski kamen (apnenec, peščenjak, fosilni kamen, travertin), metamorfni kamen (marmor, skrilavec, serpentin), vulkanski kamen (granit) in umetni kamen (teraco, anglomerati, umetni marmor itd.). Kamen izberemo glede na namen in podnebje, v katerem živimo. Apnenec in marmor spadata med občutljive vrste, zato sta priporočljiva le za notranje prostore, medtem ko druge, trdnejše in manj porozne, lahko uporabimo tudi zunaj.

steel_stone2.jpg

Za tradicionalno in sodobno arhitekturo

Kamen se v svetu arhitekture in dizajna najpogosteje uporablja za tlakovanje notranjih in zunanjih talnih in zidnih površin, izdelavo pohištva in okrasnih predmetov, za obloge stopnišč in fasade, za ograje, vodnjake in kot gradbeni material. S svojo trajnostjo, kakovostjo in lepim videzom zavzema pomembno mesto v zgodovini ter je tudi danes vseprisoten in nezamenljiv.

Železo je najpomembnejši konstrukcijski in tehnološki material, ki ga najpogosteje uporabljamo v obliki jekla ali jeklenih legur, od katerih sta v gradbeništvu najbolj priljubljena baker in aluminij. Železo je lahko kovati, variti in ga zloščiti do visokega sijaja. Kovano železo, s cinkanjem zaščiteno pred korozijo, je priljubljen material v tradicionalni in sodobni arhitekturi. Železo, jeklo in legure se uporabljajo za nosilne konstrukcije objektov, obloge zidnih in strešnih površin, ograje, pohištvo, svetila itd.

steel_stone1.jpg

Toplo ozračje, ki izžareva plemenitost

Kombinacija kamna in železa v interjerju je učinkovita in razkošna ter daje posebno noto tako tradicionalno kot sodobno minimalistično urejenim prostorom. Vrlina obeh materialov je, da se enostavno oblikujeta in vključita v različne stile, tako da se v ekspresiji kamna in železa najde praktično vsakdo. Čeprav smo ju prvotno doživljali kot hladna materiala, z načinom oblikovanja, barvo, vključenostjo v prostor in odnosom do drugih materialov ustvarjata nadvse toplo in ugodno ozračje, ki izžareva plemenitost. Tudi v zunanjih prostorih kombinacija kamna in železa z različnimi oblikovalskimi rešitvami, sodobnimi ali rustikalnimi, ustvarja prijetno okolje za počitek in sprostitev, ki ga dopolnjujejo rastline in travnate površine.

Možnosti za poigravanje s stilom in učinki kamna in železa so tako rekoč neomejene, tako da v svojem življenjskem okolju vsakdo najde kombinacijo, ki je zanj najprimernejša in najbolj estetska. Način obdelave železa, jekla in legur ter izbor kamna, njegovega formata in način zlaganja le-tega, ustvarjata stilno ali moderno vzdušje. Prepustite se domišljiji in uživajte v sinergiji teh čudovitih materialov!

Več primerov kombinacije kamna in železa oziroma jekla si oglejte v naši fotogaleriji.