Slovenska moška alpska smučarska reprezentanca zaključuje niz enomesečnih priprav v Čilu. Novice iz Južne Amerike so bile ves čas pozitivne in optimistične. Pred odhodom je slovenska reprezentanca 3500 višinskih metrov nad morjem organizirala piknik, na katerega je povabila druge ekipe ter se jim zahvalila za sodelovanje in pomoč pri treningih. Na njem ni manjkala niti prekmurska gibanica, ki jo je pripravil kuhar v slovenski ekipi Emerik Horvat.

V drugi avgustovski polovici so na trening v Čile odpotovali Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat, ki so se deset dni posvetili vadbi tehničnih disciplin. Kasneje so se jim s trenersko postavo hitrih disciplin pridružili še Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline. Prvi se je vrnil v domovino Kranjec, prejšnji konec tedna pa še Hadalin. Preostanek slovenske reprezentance se bo vrnil pojutrišnjem.

»Slovenska reprezentanca je imela odlične razmere za trening. Takšne kot še nikoli doslej. Najbolj me veseli, da so se nekateri slovenski alpski smučarji izkazali tudi na tekmah južnoameriškega pokala, na katerih so si precej izboljšali startna izhodišča. To predvsem velja za Kosija v superveleslalomu, kar je bil eden njegovih osnovnih ciljev. Tudi Čater si je izboljšal superveleslalomski položaj, veseli pa smo, da se je najboljši veleslalomski stoterici približal Hrobat. Obeta se nam, da bomo imeli po šestih letih še enega veleslalomista med najboljšo stoterico, kar kaže na določen napredek,« sporoča vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik.

Verdnika veseli, da so bili v Južni Ameriki vsi zdravi. »Tako kot vi se tudi mi sprašujemo, kaj dobri pogoji v Južni Ameriki pomenijo v rezultatskem smislu. Odgovor na to bo dala sezona. Vedeti pa moramo, da imajo vse reprezentance po svetu zelo dobre razmere za trening. Naj bodo na Novi Zelandiji, v Južni Ameriki ali Evropi. Veseli me, da so slovenski smučarji nekajkrat na tekmah premagovali tekmece, ki sodijo med najboljših 30 v posamezni disciplini. To vliva optimizem pred tekmovanji,« odgovarja vodja panoge.

Ob koncu se je Verdnik dotaknil še nekaterih aktualnih dogajanj znotraj panoge za alpsko smučanje. »Delamo po načrtu in z veseljem lahko rečem, da so bili poletni meseci zelo delavni in produktivni. Podpisali smo pogodbe s sponzorji in opremljevalci. Veseli smo, da vsi ti ljudje in podjetja verjamejo v nas ter zaupajo naši poti. Z veseljem lahko tudi povem, da bodo imeli slovenski smučarji na razpolago več opreme kot v zadnjih letih,« sporoča Verdnik.

Slovenska ženska alpska smučarska reprezentanca se je z izjemo Ilke Štuhec, ki se na sezono pripravlja s svojo ekipo, s priprav v Argentini in Čilu vrnila avgusta. V zadnjih tednih se na sezono pripravlja na evropskih ledenikih.

Za osvežitev spomina: proračun alpskih smučarskih reprezentanc za naslednjo sezono bo znašal približno milijon evrov in pol in je podoben kot v pretekli sezoni, v kateri so slovenski alpski smučarji naredili največji napredek v zadnjih letih.