Nova sezona alpskega smučanja se bo začela čez osem dni z žensko veleslalomsko preizkušnjo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Glavne novosti zime na avstrijskem Tirolskem še ne bodo vidne. Na njih bo treba počakati do prvih preizkušenj v hitrih disciplinah, kjer si bodo po novem najboljši alpski smučarji sami določali startne številke.

Zadnjih nekaj sezon se je v hitrih disciplinah prijela formula, da je najboljša sedmerica s svetovne lestvice nosila startne številke med 16 in 22. S tem je Mednarodna smučarska zveza (Fis) uspešno podaljšala zanimivost televizijskih prenosov do višjih startnih številk. Odslej bo imela glavno besedo najboljša deseterica s seznama WCSL. Ti si bodo namreč po vrsti izbirali lihe startne številke od 1 do 19, naslednji deseterici pa bo sodo številko od 2 do 20 določil žreb. Tekmovalci od 21. do 30. mesta na svetovni lestvici bodo po sistemu žreba nosili številke od 21 do 30.

Novosti pomenijo, da bodo morali najboljši alpski smučarji precej bolj spremljati vremensko napoved in snežno podlago. Na podlagi posveta z najožjo ekipo se bodo najboljši odločili za startno številko. Poleg tega bodo imeli tekmeci, ki so na svetovni lestvici uvrščeni med enajstim in 20. mestom, več možnosti, da bodo imeli podobne vremenske razmere kot najboljši. Novost izbire startnih številk bo vsekakor popestrila zanimivost tekem svetovnega pokala v hitrih disciplinah, saj bo negotovost o zmagovalcu trajala še dlje.

Varnost vselej na prvem mestu

Medtem ko se zaposleni v Fisu ukvarjajo s pravili, imajo najboljši alpski smučarji in smučarke sveta ogromno dela s testiranjem opreme, ki se razvija zelo hitro. Poleg tega pa konfiguracija prog na tekmah svetovnega pokala zahteva vse manj agresivno smučanje. »V mednarodni zvezi si prizadevamo, da bi bile tekme svetovnega pokala zanimivejše, hkrati pa ne želimo posegati v revolucionarne spremembe. V zadnjih sezonah smo dali večji poudarek paralelnim tekmovanjem, v prihodnosti pa bomo še bolj skrbeli za varnost. Naš cilj ni, da bi bile hitrosti čim višje, temveč da naredimo disciplino čim atraktivnejšo in hkrati varno. Tu mislim predvsem na dodatne skoke, ki jih imajo gledalci raje, po drugi strani pa so lahko za vrhunske smučarje varnejši, kot če bi imeli na določenih odsekih višje hitrosti,« pravi direktor svetovnega pokala pri moških Šved Markus Waldner.

V svetu moškega alpskega smučanja je namreč močne posledice pustil januarski smuk v Kitzbühlu, na katerem so grdo padli in se poškodovali nekateri najboljši tekmovalci. »Vselej bom trdil, da alpsko smučanje ni nevaren šport. Dejstvo pa je, da na vseh progah ne moreš omogočiti stoodstotne varnosti. Po eni strani je bistvo smuka, da smučar čim hitreje z vrha gore pride do cilja, po drugi strani pa je zelo pomembna konfiguracija proge. In tej prvini dajemo velik poudarek,« odgovarja Waldner.

Massi: Tina je že večkrat presenetila vso državo

V Söldnu, ki se je v 21. stoletju ustoličil na mestu organizatorja uvodnih tekem svetovnega pokala, na startu sezone ne bo nekaterih znanih imen svetovnega smučanja. Bodisi zaradi konca športne poti, poškodb ali slabše pripravljenosti. Bo pa v dolini Ötztal zanesljivo prisotna najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze. Čez šest dni bo imela v Söldnu tiskovno konferenco, na kateri bo spregovorila o svojih nadaljnjih ciljih. Odločitev Tine Maze je ta čas največja neznanka v svetu alpskega smučanja, pa čeprav je malo takšnih, ki verjamejo, da se lahko najboljša slovenska športnica vseh časov zmagovito vrne na bele strmine.

»Tina Maze je večkrat presenetila vso državo. Dosegla je uspehe, ki jih ni pričakoval nihče. Vodilni na smučarski zvezi niso bili pripravljeni, da bo osvojila več kot 2000 točk svetovnega pokala,« odgovarja Andrea Massi, od prvega do zadnjega dne vodja ekipe Tine Maze. »V četrtek bo v Söldnu vse znano,« končuje Massi.