Ameriška univerza Massachusetts institute of technology (MIT) sodi med najelitnejše na svetu, inženirji, ki jih ustvari, pa so med najbolj spoštovanimi. Vendar to ne pomeni, da se njihove akademske sposobnosti preslikajo tudi na preostala področja življenja. To velja tudi za Humberta Evansa. Inženir in mojster pospravljanja okusnih jedi je namreč spoznal, da omenjeno mojstrstvo žal ne sega tudi do priprave dobre hrane. Prednost inženirjev na elitnih univerzah pa je, da znajo takšne ovire odpraviti.

Težave amaterskih kuharjev

Tako je nastala zamisel za pantelligent, pametno ponev, ki kuhinjskemu analfabetu omogoča pripravo obrokov po zgledu največjih kuharskih mojstrov. Tako vsaj obljublja Evans. V resnici je stvar odvisna tudi od nekaterih drugih dejavnikov, a do njih še pridemo.

Sama ponev pantelligent ni videti izrazito drugačna od običajnih ponev, a videz vara. V sredini ima namreč skrit merilnik toplote, v ročki pa majhen oddajnik bluetooth za brezžično povezovanje s pametnimi napravami. Trik do uspešnega obroka se nahaja prav v njih.

Evans je imel očitno precej specifične težave. Kuharske knjige praviloma ponujajo dobra navodila, a številni naletijo na prvo oviro, ko ugotovijo, da ne upoštevajo vseh možnih dimenzij kosov hrane, ki jo želimo pripraviti. Predvsem kosi mesa so le redko identični, saj so odstopanja po debelini in teži skoraj neizbežna. Omenjena dejavnika povzročata največ neprijetnosti, ko kuhar začetnik sledi splošnim navodilom in ugiba, ali je na zunaj popečen file ali zrezek dovolj pečen tudi znotraj.

Spletna knjižnica receptov

Rešitev je pravzaprav preprosta. Analogne kuharske knjige je treba zgolj zamenjati z interaktivnim kuhinjskim pomočnikom, ki se bo znal prilagajati na spremenljive dimenzije hrane, ki jo želimo pripraviti. Tako v zgodbo vstopijo pametne naprave ter množice kuharjev in kuhinjskih navdušencev, ki so pripravljeni svoje recepte deliti z manj sposobnimi. Ko so njihovi recepti shranjeni v spletni knjižnici pantelligentove aplikacije, mora uporabnik le še izbrati jed, kupiti sestavine, ki jih zahteva recept, izmeriti debelino kosa, ki ga želi speči na pametni ponvi, in podatke vnesti v aplikacijo. Ta bo nato izračunala potrebno temperaturo in trajanje priprave, s pomočjo merilnika v ponvi pa bo kuharja opozarjala, kdaj je temperatura previsoka ali prenizka. Po potrebi bo poleg znaka, kdaj je treba kos obrniti, povedala tudi, kdaj je primeren trenutek za dodajanje drugih sestavin.

Predlagana rešitev je medtem nagovorila dovolj ljudi, da je lahko zaživela. Na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter je kljub razmeroma visoki ceni, od 169 dolarjev naprej, ponev skoraj trikrat presegla zastavljeni cilj ter zbrala malce več kot 83.000 dolarjev. Kljub temu bo uspeh ponve bolj kot od kakovosti aplikacije odvisen od kakovosti receptov, ki jih bodo prek aplikacije delili uporabniki. Glede na to, da potrebujejo takšno ponev, očitno ne gre za najboljše kuharje. Vsekakor je upati, da so k sodelovanju in pripravi receptov povabili tudi koga, ki ve, kaj in kako se počne v kuhinji.