Lastniki psov vemo, kako težavno je jutranje odhajanje iz stanovanja, če nas v njem čaka na nemilost prepuščen kosmatinec z najbolj užaljenimi očmi na svetu. Če se držimo nasvetov priljubljenega sprehajalca psov Cesarja Millana, moramo vrata sicer zapreti odločno in brez obotavljanja, saj tako pri psu ustvarimo red. Vendar lahko odslej zahvaljujoč tehnologiji osamljene kužke na daljavo tudi spremljamo in animiramo.

Kitajsko-ameriško podjetje je razvilo napravo furbo – Primorci boste nemudoma vedeli, da gre za italijanski izraz, ki pomeni »prebrisan«. Naprava prebrisano združuje senzorje, kamero, zvočnik, mikrofon in metalec priboljškov. Pravzaprav gre za nekakšno virtualno varuško, kakršne na trgu poznamo že dalj časa, vendar furbo obljublja nekaj več. Opremljen je s kakovostno kamero, ki lastnikom omogoča, da prek aplikacije kadar koli pokukajo v svoje domovanje in preverijo, kako se pes obnaša. Druga posebnost so zvočniki in mikrofon. Lastnik lahko torej tudi posluša svojega Pikija, hkrati pa ga tudi pokliče in mu recimo ukaže: »Dol s kavča!«

Furbo lastnika opozarja, ko zazna, da pes laja. V takih trenutkih lahko psa prek zvočnikov pomirimo, če pa še to ne pomaga, kužku namenimo priboljšek. V furbo je namreč nameščen metalec priboljškov oziroma »treat popper« – inovacija, ki je zaslužna za to, da je njihov projekt na portalu Indiegogo prepričal trg in zbral pol milijona ameriških dolarjev zagonskih sredstev. Metalec deluje tako, da v napravo natrosimo tiste brikete, ki jih pes obožuje, z aplikacijo pa na daljavo sprožimo izstrelitev v različne smeri. Psa tako hkrati zabavamo, ko se podi za izstreljenimi dobrotami, hkrati pa ga na tak način nagradimo oziroma mu lajšamo osamljene ure.

V času vsesplošnega deljenja vsebin na družbenih omrežjih tudi aplikacija furbo ne zaostaja v tem. Omogoča namreč, da posrečene trenutke svojega psička delite na omrežja v obliki fotografij ali videov. »Verjamemo, da so psi del naših družin, in na družino se vedno lahko zaneseš. Zato smo razvili napravo, ki omogoča, da smo z našimi kosmatinci v stiku tudi, ko to sicer ni mogoče,« pojasnjujejo filozofijo izdelka na svoji spletni strani.

Pri razvoju so se posvetovali tudi s strokovnjaki pasjega vedenja. Ti naj bi v izdelku videli velik potencial predvsem za težavne pse. Furbo naj bi preprečil prizore, ko lastnik pride domov, odpre vrata in pred seboj zagleda s perjem prekritega psa, ki je vse dopoldne grdo mrcvaril blazine. Furbo naj bi bil torej odlična rešitev za tiste štirinožne prijatelje, ki se slabše soočajo z osamljenostjo in tesnobo, saj jih lahko v vsakem trenutku pokličemo in pomirimo.

Če imate tudi vi takšnega psa, ki se ne more upreti čevljem, ko ste zdoma, je furbo morebiti prava rešitev za vas. Stane približno sto evrov, vendar je na žalost do nadaljnjega razprodan. Več sreče prihodnjič.