Slovenski reprezentanti v panogah pod okriljem Smučarske zveze Slovenije (SZS) so včerajšnji dan preživeli v deževni Planici. Večji del dneva so se družili z otroki, nato so se predstavili že na tradicionalni prireditvi pred novo sezono. V središču zanimanja je bil seveda prvi slovenski smučarski zvezdnik Peter Prevc. Otroke je tako spretno zamotil, da so se vseskozi več gibali in manj pogovarjali z njimi, podelil jim je na stotine avtogramov in z njimi delal snežaka.

»Za to, kar sem naredil v poletni sezoni, ko sem imel še veliko dodatnih obveznosti, si lahko dam velik plus. Vem, kaj mi še manjka, da se umirjeno pripravim na začetek svetovnega pokala. Manevrskega prostora za napredek je še kar nekaj. Imam dva kilograma preveč, a tako je bilo tudi prejšnja leta, zato ni nobene revolucije. Začel sem oblikovanje in rezanje dresov, da bom pridobil kakšen centimeter in bo vse skupaj bolj aerodinamično, da bom lahko skočil kakšen meter dlje. Imam zelo široko paleto smuči, le še vzamem jih in grem na tekmo,« dober mesec pred začetkom nove sezone na snegu razmišlja Peter Prevc.

Tepeš je Prevca zrinil s proge

S tem, da so poleti povsem prevladovali Poljaki, ki imajo novega trenerja, Avstrijca Stefana Horngacherja, se ne obremenjuje preveč. »Z novim trenerjem imajo svežo energijo in nov zagon, a v skokih velike revolucije ni. Še vedno so ključni elementi isti: počep, odriv in pristanek,« je razmišljal Prevc.

Že ob pogledu na Prevca je bilo očitno, da mu je dobro del kondicijski trening v Medulinu, kjer je zelo užival v toplem vremenu. Treningi dvakrat na dan so bili sicer nekoliko daljši kot v Sloveniji, a je bilo še vedno dovolj časa za dirko v kartingu, na kateri so bili najhitrejši Kranjec, Hvala in Tepeš, ki je Prevca izrinil s proge, in igranje najnovejše računalniške igrice fifa 2017, v kateri sta najboljša nogometaša Hvala in Semenič.

»Za naša telesa je bilo dobro, da teden dni nismo skakali. Kaj so nam prinesli treningi v Medulinu, bomo videli v naslednjih dneh, ko bomo skakali v Innsbrucku, Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu. Dve napravi bosta že z ledeno smučino, kar bo že podobno zimskim razmeram. Upam, da ne bom v takšnih težavah, kot sem bil septembra, ko sem se zelo lovil v počepu. Čim več je avtomatizma, tem lažje je na tekmi,« je končal Prevc. Medtem ko skakalci začenjajo zaključne priprave in boje za mesta v ekipah na tekmah svetovnega in celinskega pokala, Jernej Damjan znova obiskuje zdravnike, saj ga čaka nova operacija poškodovanega meniskusa.

Smučarji tekači so dobili nov zagon z italijanskim trenerjem Stefanom Sarrocom, medtem ko Vesna Fabjan trenira pod vodstvom Marka Gracerja. Med obema skupinama je veliko pozitivne tekmovalnosti. Nad razmerami za smučarski tek v Planici so Finci tako navdušeni, da so bili poleti tukaj že na pripravah in tudi posneli film. Čeprav bodo prihodnje leto svetovno prvenstvo gostili doma v Lahtiju, bodo tekači sklepne priprave na vrhunec sezone opravili februarja v Planici, kjer so že rezervirali prenočišča in proge.

Mariborčani navdušeni nad nogometnim derbijem

V alpski smučarski reprezentanci je bilo čutiti največji pritisk med vsem zimskim športnim kolektivom. Nastope zimskih športnikov bo mogoče še naslednjih pet let gledati na slovenski nacionalni televiziji, kot je včeraj ponosno povedal generalni direktor Marko Filli, ki je z Infront Sports podpisal petletno pogodbo. Söldenska preizkušnja čez tri dni ob alpskem smučarskem uvodu bo prva izmed 1200 tekem naslednjega petletja, na katerih bodo vidno vlogo igrali slovenski zimski športniki.

»Ana Bucik je dobila interne kvalifikacije proti Meti Hrovat, tako da bo četrta Slovenka na startu,« je pojasnil glavni ženski trener Denis Šteharnik. Preostala trojica na ledeniškem uvodu bo klasika zadnjih preizkušenj in jo bodo sestavljale Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik. Pri moških bosta Slovenijo na avstrijskem Tirolskem zastopala Žan Kranjec in Martin Čater, ki je dobil prednost pred Štefanom Hadalinom.

Največ dela so imeli slovenski športniki s podpisovanjem albuma Junaki zime, v katerem igrajo glavne vloge. Ker je bilo vseh zimskih športnikov toliko, da vsi na uradni predstavitvi niso mogli priti do besede, so posamezne športne panoge predstavljali posamezni športniki. Smučar prostega sloga Filip Flisar, biatlonca Klemen Bauer in Teja Gregorin, ki začenja že 15. sezono v svetovnem pokalu v biatlonu, pred tem je bila dve tekačica na smučeh, smučar v telemarku Jure Aleš, smučarska tekačica Vesna Fabjan, smučarska skakalca Maja Vtič in Peter Prevc, nordijski kombinatorec Marjan Jelenko, alpska smučarja Ana Bucik in Boštjan Kline ter deskarja na snegu Glorija Kotnik in mladoporočenec Rok Marguč (»Lažje je trenirati za tekmo kot za dober zakon.«) obljubljajo uspešno zimo. Posebej evforični so bili številni Mariborčani v alpski smučarski reprezentanci, ki so bili navdušeni nad nedavnim razpletom nogometnega derbija. »Zanimajo nas le zmage,« je sklenil Boštjan Kline. Tudi Prevc je zmago Maribora izkoristil za zbadanja selektorja Gorana Janusa, ki je kot Ljubljančana seveda navijač Olimpije.

V Planici sta manjkala dva slovenska zimska športna zvezdnika. Novopečeni očka biatlonec Jakov Fak je zbolel, Tina Maze pa se je odločila, da bo svojo odločitev o alpski smučarski prihodnosti jutri v Söldnu predstavila vsemu svetu, ne zgolj slovenski javnosti.