Včerajšnji dan je bil kljub zelo visokim temperaturam zelo pomemben za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). Po turbulentnem dogajanju v zadnjih mesecih okrog opustitve programa skakalnih smuči pri Elanu je ugledala luč sveta nova smučka. Izdelali so jo v podjetju Slatnar Carbon in jo svečano predstavili. Z novimi smučmi bodo v prihodnji sezoni skakali slovenski športni junak Peter Prevc in številni njegovi sotekmovalci, računajo pa tudi, da marsikatera tuja reprezentanca.

Peter Slatnar, direktor podjetja novega proizvajalca smuči za smučarske skoke, enega izmed treh na trgu, si je zadal visoke cilje. Večkrat je za primerjavo omenil podjetje Akrapovič, proizvajalca vrhunskih izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem. »Naša želja in vizija je, da bi izdelali tako kvaliteten produkt, da bi svoje produkte tržili. Da bi jih torej kot pri Akrapoviču prodajali, ne podarjali. Prepričan sem, da nam kaj takšnega lahko uspe,« je optimističen Slatnar.

Smučarska zveza na pomoč s 60.000 do 70.000 evri

Za to, da je nova skakalna smučka ugledala luč sveta, je zaslužnih veliko posameznikov. »Vest, da Elan ne bo več proizvajal tekmovalnih smuči, nas je močno presenetila. Nemudoma smo v težkih časih iskali rešitev in ponosen sem, da smo jo tudi našli. Rešitev je bila v združevanju slovenskega znanja, ki je na področju izdelave skakalnih smuči izjemno. Prizadevali smo si zadržati strokovnjake iz Elana, z njimi smo takoj navezali pogovore. Kot tudi s predstavniki Mednarodne smučarske zveze (FIS) in njenim predsednikom Gianfrancom Kasperjem. Šele ko smo dobili zeleno luč mednarodne organizacije, smo lahko naredili nadaljnje korake. Bilo jih je veliko. Ponosen sem, da smo v Sloveniji izdelali novo smučko, za katero verjamem, da bo imela številne prednosti pred konkurenco,« je povedal Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije.

Da bi v panogi karseda pomagali v prvi vrsti Petru Prevcu, v drugi pa celotnemu slovenskemu skakalnemu športu, so se odločili, da bodo podjetju Slatnar priskočili na pomoč po najboljših močeh. V naslednji sezoni bodo pokrili stroške Prevčevemu serviserju, novemu proizvajalcu smučarske opreme pa ne bo treba plačati pristojbine, ki jo mora sicer vsako podjetje, ki sodeluje v smučarski druščini. Po Jasničevih besedah naj bi ti stroški znašali od 60.000 do 70.000 evrov.

Številne prednosti že na začetku

Proizvodnja smuči je potekala v prostorih Elana. Podjetje Slatnar je namreč tamkajšnje prostore vzelo v najem, ves čas pa je na voljo od šest do deset delavcev. V prihodnosti je možno, da se bo proizvodnja preselila v druge prostore.

Peter Slatnar pravi, da je otrok že ob rojstvu videti fantastično. Prepričan je, da že na začetku prehitevajo konkurenco, ki nima dostopa do njihove tehnologije. Na vprašanje, katere so največje prednosti novih smuči, je direktor podjetja naštel številne dejavnike. Do zadnjega milimetra so namreč izkoristili predpise FIS, kar zadeva obliko konca smuči, maksimalno širino, poseben premaz in navsezadnje tudi barve. Prav barve naj bi tekmovalcem omogočale maksimalno kontrolo smuči, ki naj bi bile zaradi kakovostnih materialov tudi obstojnejše od nekdanjih Elanovih.

Cena? Ta naj bi bila odvisna od dolžine smuči. Za otroške kategorije naj bi znašala 200 evrov, najdražje smuči pa naj bi brez davka stale 450 evrov. Po Slatnarjevih besedah so ti zneski 50 odstotkov nižji kot pri konkurenci. »Ali smo v kratkem času dobili pod noge kakšno poleno? Oba proizvajalca skakalnih smuči sta nas zelo lepo sprejela. Vsi se zavedamo, da plujemo na isti barki, trg pa je premajhen za kakšne igrice,« odgovarja poslovnež.

Skakalci brez bonusov

Nova smučka bo prvi skakalni test prestala prihodnji teden, v naslednjih dneh pa bo odpotovala na prvo čezoceansko pot. V Mehiki bo namreč kongres FIS, na katerem si jo bodo natančno ogledali vodilni možje. Koliko parov smuči bodo izdelali v prvi sezoni, ta čas ni jasno. Po Slatnarjevih besedah naj bi se v prvem delu sezone številka gibala med 800 in 900 pari, v drugem delu pa naj bi izdelali dodatnih 400 ali 500 parov. »Ves posel naj bi bil vreden okrog pol milijona evrov, če bodo izdelane smuči prodane po najvišji ceni. Če bodo cene promocijske, bodo številke nižje,« je dejal Slatnar. »V Smučarski zvezi Slovenije smo veseli, da smo pokazali, kaj lahko storimo s skupnimi močmi in znanjem. To ostaja v Sloveniji, kar se mi zdi zelo pomembno. Vesel sem, da je Peter Slatnar zagrizel v projekt,« je dodal predsednik SZS Enzo Smrekar.

V vsej zgodbi bodo sodelovali tudi glavni akterji – slovenski smučarski skakalci. Ti namreč vsaj v prvi sezoni ne bodo prejemali bonusov za uspehe, ki naj bi bili kamen spotike, da je Elan izdeloval skakalne smuči z izgubo.