Ljubljana bo tako kot vsako jesen od leta 1996 naprej tudi letos gostila maraton, glavno mesto bodo tekači že 21. zapored preplavili prihodnji konec tedna. Čeprav se prireditev še ni začela, so organizatorji že zadovoljni, vseh tekov se bo udeležilo rekordno število ljudi. Poleg nedeljskega vrhunca na maratonu in polmaratonu se bodo rekreativci preizkusili na krajših razdaljah, poskrbljeno bo tudi za najmlajše, ki bodo tekli na osnovnošolskem, srednješolskem in Lumpi teku, invalidi se bodo pomerili na vozičkih, tisti, ki se najraje vozijo na koleščkih, pa na rolerjih.

Rekordno število udeležencev

Prijavo je oddalo 28.487 tekačev, kar je 14,4 odstotka več kot lani, precejšen porast beležijo pri glavnem teku na 42 kilometrov (22,5 odstotka) in pri osnovnošolskih tekih (38 odstotkov). Na seznamu udeležencev so športniki iz 59 držav. Proračun prireditve znaša 1,6 milijona evrov. Poleg mestne občine in sponzorjev so v malho prispevali tekači, prijavnina je glede na časovno obdobje, v katerem so se prijavili, stala od 35 do 40 evrov, medtem ko je udeležba za socialno ogrožene brezplačna.

Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih je izrazil zadovoljstvo, ker je tovrstno gibanje po njegovem mnenju v Sloveniji v razmahu in ker glede na množičnost ljubljanski maraton prekaša zagrebškega in beograjskega. »Tekaške prireditve v Sloveniji rastejo kot gobe po dežju. Imamo podmladek in veliko rekreativnih tekačev,« je dejal Andrej Razdrih. Kljub množičnosti bo imel maraton pomanjkljivost, kajti ljudje iz organizacijskega odbora bi si želeli več vrhunskih tekačev, predvsem domačih.

»Glede na lanski komunikacijski šum, ki smo ga imeli z nekaterimi našimi vrhunskimi tekači in njihovimi trenerji, smo se letos posebej potrudili, povišali smo nagrade za slovenske tekače od 1500 evrov navzdol. Dodali smo nagrade za nevabljene slovenske tekače, od 400 do 100 evrov, prvič smo uvedli nagrade tudi za polmaraton, pa vendar ne moremo pokazati nobenega našega vrhunskega tekača, ki bi se udeležil 21. ljubljanskega maratona,« je dodal Razdrih.

Zmagovalcu se bo tek izplačal

Kljub temu si obetajo, da ne bodo presegli le rekorda po množičnosti, ampak tudi najboljši čas v zgodovini ljubljanskega maratona (2:08,25, svetovni rekord znaša 2:02,57), kajti med udeleženci bo nekaj vrhunskih tekačev iz tujine. Trije najboljši, od katerih so si obetali največ, so sicer v zadnjem trenutku nastop odpovedali. Tako bo štartno številko ena nosil Kenijec Levi Omari Matebo z osebnim rekordom 2:05,16, najboljši rezultat v ženski konkurenci ima Tizita Terecha Dida iz Etiopije (2:28,02), organizatorji pa so izpostavili tudi Ukrajinca Sergeja Lebida, devetkratnega evropskega prvaka v krosu. Zmagovalec maratona bo prejel 20.000 evrov nagrade. Če bo postavil rekord maratona, bo bogatejši še za 3000 evrov, če bo tekel pod 2:08,00, pa za dodatnih 5000.

Tudi letos bo ljubljanski maraton minil v znamenju zavzemanja za čim manjše onesnaževanje okolja. Prireditev je vključena v projekt Zero waste (ničelna onesnaženost), s katerim skušajo vplivati na zavest ljudi pri težnji k družbi brez odpadkov, obenem pa doseči konkretne učinke na letošnjem maratonu. Tako bodo udeleženci odpadke odlagali ločeno, kajti ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju maratona ter polmaratona, ki bo na Slovenski cesti v bližini Kongresnega trga, pa bo med drugim postavljen zabojnik za odvečna oblačila.