Predstavitev trase prihajajoče francoske pentlje v Parizu je vedno težko pričakovana, udeležijo se je tudi največji zvezdniki kolesarstva. Nič drugače ni bilo tudi letos, ob boku direktorja dirke Christiana Prudhomma so na odru stali Richie Porte, Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Thibaut Pinot in Chris Froome.

Prav Chris Froome je po razkritih podrobnostih o trasi lahko najbolj zadovoljen, saj bo svojo četrto zmago na Touru naskakoval na trasi, ki mu je pisana na kožo. Dirka se bo začela s 13 kilometrov dolgim posamičnim kronometrov v Dusseldorfu, kjer bo imel svetovni prvak Tony Martin odlično priložnost, da pred domačimi navijači obleče rumeno majico. Dirka se bo nato preko Belgije spustila na sever Francije, od tam pa bo potekala v obliki črke j.

Peta etapa bo prva, ki se bo zaključila s ciljnim vzponom, ta bo na La Planche des Belles Filles, kjer je Chris Froome slavil leta 2012, dve leti kasneje pa je bil najhitrejši Vincenzo Nibali.

Peklenski vzponi in kratke etape po vzoru Gira in Vuelte

Naravnost peklenska bo sedma etapa, kjer bodo prvič v ospredju specialisti za vzpone. Končala se bo v Chamberyju, pred tem pa bodo kolesarji prevozili Grand Colombier iz Virieu-le-Petita, ki vključuje odseke z 22-odstotnim naklonom. Nato sledi še zelo zahtevni Mont du Chat, dolg skoraj devet kilometrov in s povprečnim kar 10-odstotnim naklonom. Skupno kolesarje v 7. etapi čaka kar 4200 metrov višinske razlike.

Na papirju najtežja izgleda 12. etapa od Pauja do Peyresrourdeja, ko bodo kolesarji premagali kar pet zahtevnih vzponov. Po vzoru Gira in Vuelte so nato že naslednji dan pripravili le 100 kilometrov dolgo etapo, ki se bo končala s 27 kilometrov dolgim spustom. Prav na kratkih etapah smo na italijanski in španski pentlji v preteklih sezonah spremljali najbolj zanimivo dirkanje, njihovemu vzoru pa očitno sledijo tudi organizatorji Toura.

Devet ravninskih etap in spektakel na Velodromu

Skupno kolesarje čaka kar devet ravninskih etap, pet srednje zahtevnih gorskih in pet najtežjih gorskih preizkušenj, traso pa zaokrožata dva posamična kronometra. Predvsem zadnji, dolg le 23 kilometrov, bi bil lahko spektakularen, saj se bo začel na slovitem stadionu Velodrome v Marseilleu.

»Dirka izgleda zelo težka. Še vedno bodo v ospredju specialisti za vzpone, kljub drugačnim napovedim direktorja dirke. Zelo malo je vožnje na čas, zato se bom moral osredotočiti na trening na vzponih. Na prvi pogled se mi zdi presenetljivo, da se bomo v večih etapah povzpeli preko 2000 metrov. Col d'Izoard se konča na 2300 metrih, to bo peklenska etapa. A seveda gre za Tour, zato ne moremo z gotovostjo trditi ničesar, saj se že v eni etapi z bočnim vetrom lahko podre vse. Bomo videli,« je po predstavitvi trase prve vtise strnil Chris Froome.

Zaprti vzponi dodatna prednost za Frooma

Dirka se bo tako kot v preteklih sezonah končala s parado šampionov na Elizejskih poljanah, ki jo je lani dobil Andre Greipel. Tour 2017 pa po neljubih dogodkih na letošnji dirki prinaša pomembno novost - ključni deli nekaterih vzponov bodo zaprti za gledalce, da se ne bi ponovila blamaža z nesrečo Chrisa Frooma, ki je nato s tekom navkreber poskrbel za neverjetne prizore, ki ne sodijo na največjo dirko na svetu.

Kljub nekoliko manj gorskim etapam nas zagotovo čaka zanimiv Tour, saj po besedah Richieja Porta »dirke ne naredi težke trasa, temveč kolesarji.«