»Je kar malo čudno videti to svetovno prvenstvo, ker ob trasi ni ljudi. Motivacija pa ni nič manjša. Svetovno prvenstvo je le svetovno,« je kolesar Luka Pibernik po včerajšnjem prvem treningu na prizorišču v Dohi in osrednjem Biseru Katarja izpostavil glavno značilnost 83. svetovnega prvenstva, ki se je včeraj nadaljevalo s prvo cestno preizkušnjo mlajših članov do 23 let. Razplet je deloma že napoved nedeljskega scenarija. Huda vročina in veter sta le deloma razredčila glavnino. V ciljni sprint se je podalo 70 kolesarjev, med četverico Slovencev le Gašper Katrašnik (32.), po zaslugi odličnega dela ekipe je slavil Norvežan Kristoffer Halvarsen.

Da bo preizkušnja na ravninski cestni dirki glede taktičnega dogajanja podobna kakšni zahtevni belgijski klasiki, je bilo jasno že vnaprej. Kako pa vročina vpliva na dogajanje na cesti, so v slovenski reprezentanci povedali že po vožnji na čas. Najbolj nazorno sta jo opisala spremljevalca v ohlajenem avtomobilu, Gorazd Penko in Martin Hvastija, ki sta del ekipe z dvema mehanikoma, tremi maserji in petimi selektorji. Gorazd Penko je po ekipni vožnji varovank BTC City Ljubljana tožil: »Le z vročino si razlagam neumnosti in napake, ki jih načeloma ne bi naredile.« Tudi Hvastija je v zaključku vožnje Primoža Rogliča videl veliko tehničnih pomanjkljivosti, ki jih je najprej mogoče pripisati razgreti in izmučeni glavi, ki vpliva na zbranost, koncentracijo. Večje število padcev ne bo naključje. »Na cestni dirki bo krog še toliko bolj tehnično zahteven. Je več ozkih krožišč in s tem še več pospeševanj. Tudi veter bo naredil svoje. Ob izjemno visokih temperaturah bodo imeli prednost tisti, ki jih dobro prenašajo,« pove Urša Pintar, ki ima s Polono Batagelj preizkušnjo v soboto (134 kilometrov). Njun cilj je izboljšati 44. mesto kot najboljšo žensko slovensko člansko uvrstitev doslej.

Cilj skoraj ni vreden omembe, a to je posledica dolgoletnega zapostavljanja ženskega cestnega kolesarstva. Današnji nastop treh mladink (Zajčeve, Penkove, Kerpanove) je vsekakor dokaz razvoja. »Vročina? Je, a bomo že preživeli,« današnjo preizkušnjo samozavestno čaka bronasti mladinec z evropskega prvenstva Tadej Pogačar, ki bo zaradi ravninske trase zgolj pomočnik. Mladinska ekipa (Čemažar, Primožič, Jerman, Lavrič, Pogačar) sicer velja za eno najbolj nadarjenih generacij slovenskega kolesarstva. Primerljivo z generacijo Grega Boleta, ki bo ob Piberniku in kapetanu Luki Mezgecu v slovenskem dresu na nedeljski cestni dirki (257 km). Mednarodna zveza je sicer po lani sprejetem vremenskem protokolu pripravljena na prilaganje izvedbe dirke razmeram, a je veliko nejasnosti. »Tri dni prilagajanja bo dovolj, drugo je, kako vsak posameznik prenaša vročino,« pravi Luka Mezgec, ki ima potencial za uvrstitev desetletja.