Če ne drugega, so lahko na tkanini bakterije, ki so jih pustili ljudje, ki so v trgovini oblačila pomerjali. Veliko tkanin potrebuje tudi kemično obdelavo, da jih lahko sešijejo v oblačila. Ravno te kemikalije so lahko kasneje vzrok za srbečico na koži ali pa izpuščaj, ki srbi. Strokovnjaki opozarjajo, da so na različnih koncih sveta kemikalije različne in poleg tega zakoni glede njihove uporabe niso povsod enaki. Ponekod tako uporabljajo kemikalije, ki so na drugem koncu sveta prepovedane. Seveda mi kot kupci tega ne moremo vedeti in o tem niti ne razmišljamo.

Bakterije, glivice in tudi uši

Dermatologi pravijo, da se v tkaninah lahko razvijejo bakterije, glivice in tudi uši, saj je pot od začetka izdelave do končnega izdelka in do končnega kupca kar precej dolga. Transport po navadi poteka s kontejnerji do velikih skladišč in nato naprej v trgovine. To verigo je praktično nemogoče kontrolirati, kar pomeni, da nikoli ne moremo vedeti, od kod prihaja oblačilo, ki ga damo nase.

Tisti z občutljivo kožo, pozor!

Pranje oblačil pred prvim nošenjem torej nikakor ni neumno niti pretirano, še posebno za tiste, ki imajo občutljivo kožo. Pozornost ni odveč pri oblačilih iz umetnih materialov, v katerih se bolj potimo kot sicer. Med znojenjem so pore na koži bolj odprte in kemikalije hitreje prodirajo vanjo. Če oblačila operete, preden jih prvič oblečete, boste zmanjšali verjetnost raznih alergij ali izpuščaja.

Pazljiva izbira praška in mehčalca

Vedno pozorno preberite navodila za pranje in če imate res bolj občutljivo kožo, potem pazite tudi na izbiro praška in mehčalca. Čeprav tisti najbolj občutljivi pravijo, da mehčalca sploh ne uporabljajo. In katera so oblačila, ki jih je res dobro prej oprati? Vsekakor so to spodnje perilo, športna oblačila, kopalke, pižame in ne nazadnje otroška oblačila.

Vir: www.beko-si.com