Dnevnikov izbor Gazela 2016 se to sredo končuje s prireditvijo Slovenska gazela 2016, na kateri bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani izmed šestih gazel, prepoznanih za najboljše v svojih regijah, izbrali zlato, srebrno in bronasto gazelo. Naša časopisna hiša bo tako že šestnajstič zapored podelila gospodarskega oskarja gazeli, ki so jo člani sveta Gazela, ki ga vodi Matjaž Čadež, prepoznali za najboljšo med najhitreje rastočimi.

Na odru spet lanski najboljši

Osrednja Slovenija po zlato gazelo v Ljubljano vnovič pošilja podjetje RLS merilna tehnika, ki je bilo za zlato gazelo prepoznano lani, Gorenjska svoje (za)upanje vnovič polaga v šenčursko gazelo NiceLabel – Euro Plus, ki je lani prejela kipec srebrne gazele, v primorsko-notranjski regiji pa je z izjemno dinamiko rasti vnovič najbolj prepričal Oro Met, ki je bil lani bronasta gazela.

Dolenjsko-posavska regija letos po zlato gazelo pošilja svojo gazelo iz Trebnjega, saj je bilo za najboljše najhitreje rastoče podjetje prepoznan REM, Velenje bo z gazelo Plastika Skaza, ki bo na odru za finaliste že tretjič zapored, branilo barve savinjsko-zasavske regije, dravsko-pomursko regijo pa bo predstavljalo družinsko podjetje Orodjarstvo Gorjak iz Rač.

Če so se podjetniki še nedavno pritoževali nad dragimi bančnimi posojili, v zadnjem času ob pretirani zbirokratiziranosti državne uprave opozarjajo predvsem na težave, ker ne morejo dobiti ustreznega kadra. Podjetja, ki delujejo globalno, kar pomeni, da so vsakodnevno pred izzivi svetovne konkurence, potrebujejo sodelavce, ki so s svojim znanjem, kompetencami in zavzetostjo sposobni podpreti dolgoročni razvoj in rast podjetja. Ker jih ni, se bodisi povezujejo z razvojnimi inštituti in univerzami bodisi sami izobražujejo in usposabljajo prihodnje sodelavce ter ustanavljajo svoje akademije.

Svet ne čaka na nas

V pridobivanje novih znanj jih sili tudi industrija 4.0. Digitalizacija je tukaj in poti nazaj ni. Vse sodelavce je treba opremiti s potrebnimi znanji in novi realnosti prilagoditi razmišljanje in delovanje vseh. »Ljudi izobražujemo in vzgajamo, da bodo svoje znanje lahko nadgradili. A če hočemo ostati konkurenčni, je vse to potrebno. Svet ne čaka na nas, svet se vrti z veliko hitrostjo, od nas pa je odvisno, ali bomo dovolj hitri, da bomo tekli skupaj z njim, ali ne,« je v nedavno za Dnevnik dejala Ana Laura Rednak iz podjetja Skaza. Svoj del k zbliževanju izobraževalne sfere in gospodarstva želi prispevati tudi Dnevnik, ki je zato letos regijske izbore gazel pripravil v šolskih centrih.

V sredo, 19. oktobra, bo torej znano, katera gazela se bo v zgodovino izbora vpisala kot 16. zlata gazela, je pa v dosedanjih petnajstih izborih največ zlatih gazel odšlo v savinjsko-zasavsko regijo, in sicer kar šest.