Torkovo tekmo za superpokalno hokejsko lovoriko med Jesenicami in Olimpijo so v gorenjskem klubu spremenili v farso. Ljubljančani so po zmagi s 4:2 osvojili naslov, a so se na Jesenicah pritožili, da je imela Olimpija v kadru preveč tujcev. »Zahtevamo, da se sporna tekma registrira z izidom 5:0 za Jesenice. Za dosego cilja smo pripravljeni uporabiti vsa pravna sredstva,« so se ostro odzvali v jeseniškem klubu.

Olimpija: »Pa naj pridejo po pokal«

V slovenskem hokeju se v zadnjem obdobju skuša ustvariti vtis, da so Jesenice enakovredne Olimpiji, a se tovrstna teorija ne izide na medsebojnih tekmah. Tivolski kolektiv je zaradi statusa v EBEL navkljub vsem znanim težavam razumljivo še vedno v prednosti pred Jesenicami, ki nastopajo v drugoligaški alpski ligi. Potem ko je Olimpija lani osvojila tako državni kot pokalni naslov, je v tej sezoni po boljši igri dobila tako superpokal kot obe prijateljski tekmi. »Ali želijo, da vsak teden pridemo na Jesenice in jim vsakič znova dokažemo, da smo boljši?« se sprašujejo v ljubljanskem taboru, kjer se ne vznemirjajo ob morebitni izgubi precej nepomembne in za lase privlečene superpokalne lovorike. »Pa naj Jeseničani pridejo v Tivoli po pokal, če si ga resnično tako močno želijo,« smo slišali.

Kamen spotike je v sedmerici tujih hokejistov Olimpije, saj pravilnik hokejske zveze določa, da lahko moštvo igra s šestimi tujci. Predsednik kluba Marko Popovič priznava, da so spregledali to pravilo, a obenem dodaja, da Olimpija ni edini krivec za nastali zaplet. »V navodilih za tekmo nikjer ni pisalo, da ima kakšno moštvo omejeno število tujih igralcev. Ker je šlo za superpokal, nismo niti pomislili, da se bo igralo v okviru tako striktnih in morda zastarelih pravil hokejske zveze. V NHL, KHL ali EBEL nimajo nikakršnih pravil glede števila tujcev, verjetno bi morali tudi v hokejski zvezi razmišljati v tej smeri,« pravi Marko Popovič, ki do včeraj popoldne še ni dobil obvestila hokejske zveze, naj se Olimpija izjasni o pritožbi Jesenic.

Jože Kovač ponudil odstop

O problematiki se je razgovoril tudi športni direktor Olimpije Jože Kovač, ki je upravnemu odboru kluba ponudil odstop, vendar ga vodstvo skoraj zagotovo ne bo sprejelo. Kovač je opozoril, da je hokejska zveza superpokalno tekmo organizirala na hitro, Olimpija pa je za dvoboj v Podmežakli prijavila enako postavo kot v EBEL, kjer elektronski sistem nemudoma zazna vsakršno napako. »So s tekmo superpokala, ki je bila na urnik uvrščena šele naknadno, želeli dokazati, da so Jeseničani boljši od nas? Čudi me, da na tekmi sploh ni bilo delegata, obenem nas niti sodniki niso opozorili, da moramo igrati s šestimi tujci. Tekma je bila končana, po boljši igri smo zasluženo zmagali, zapisnik je potrjen, zdaj pa so se Jesenice pritožile. Zanimivo, da v pravilniku HZS nisem zasledil podatka, kakšna kazen nas lahko doleti,« je povedal Jože Kovač in priznal, da Olimpiji superpokalna tekma ni bila najbolj po godu, saj je prekinila proces regeneracije in priprave na prihajajoče boje v EBEL.

Pritožbo Jesenic bo obravnaval dolgoletni funkcionar HZS in tehnični direktor tekmovanja Bogdan Jakopič. Menda je najbližje salomonska odločitev, da se bosta večna tekmeca še enkrat pomerila za superpokalni naslov. V takšen scenarij bi po besedah Popoviča lahko privolila tudi Olimpija.