Slovenski klubski hokej niti v prihajajoči zimi ne bo ponudil presežkov. Za večino domačih klubov se dokončno zapirajo vrata mednarodnih tekmovanj, Olimpija in Jesenice pa bodo verjetno igrale zgolj stransko vlogo v prvem in drugoligaškem prvenstvu Avstrije.

Vodstvo EBEL je Olimpiji na majskem kongresu postavilo pogoj, da mora za nadaljnje sodelovanje v tem tekmovanju poplačati vse obveznosti do igralcev in trenerjev. Tivolskemu kolektivu se rok izteče danes ob 12. uri, predsednik kluba Marko Popovič pa nam je včeraj zatrdil, da bodo izplačila pravočasno izvedena. Olimpija je v zadnjih dneh hodila po robu, saj je z izpolnitvijo obveze čakala povsem do zadnjega. Če igralci ne bi dobili denarja, bi klub morda celo ugasnili, v EBEL pa bi prosto mesto zapolnil madžarski MAC. Informacije, kako bo z igralskim in trenerskim kadrom slovenskih prvakov v prihodnji zimi, bodo razkrili v prihodnjih dneh. Odmevne zgodbe v Tivoliju seveda ne bo, ni pa izključeno, da bo Olimpija zamenjala dosedanjega trenerja Bojana Zajca.

Jesenice? Prejšnji mesec so se njihove želje po vrnitvi v EBEL pričakovano potrdile za nerealne, v zadnjih tednih pa so imeli v Podmežakli preglavice že z izpolnitvijo prijavnice v novoustanovljeno alpsko ligo, v kateri bo poleg železarjev predvidoma nastopalo osem prvoligaških italijanskih moštev in sedem avstrijskih drugoligašev. Alpska liga bo med drugim delovala skorajda na povsem profesionalni ravni (igralna dneva bosta sreda in sobota), kar bi gorenjskemu klubu lahko povzročalo težave. Tekmovanje bo pravzaprav liga velikih stroškov, a Pogačar trdi, da ima zagotovljen proračun v višini pol milijona evrov, kar je skorajda trikrat več kot doslej. Državni podprvaki med drugim iščejo novega trenerja, potem ko je nedavno odstopil Dejan Varl, ki je zaradi slabih razmer nameraval dvigniti roke že med sezono, a je vztrajal do konca. Kako bodo Jeseničani zakrpali igralski kader, ni znano, saj nekateri hokejisti iščejo možnosti na tujem ali razmišljajo o upokojitvi. Neuradno je Pogačar v Podmežaklo že povabil nekatere vidne reprezentante in dobil košarico, povpraševal pa je tudi za celjskimi hokejisti. V domačem okolju je v zadnjih letih očiten primanjkljaj perspektivnih igralcev, kar dokazuje že alarmanten podatek, da v minuli sezoni nobena jeseniška selekcija ni osvojila državnega naslova, kar se je nazadnje zgodilo leta 1957.

V drugih petih slovenskih klubih se bodo morali sprijazniti z igranjem v državnem prvenstvu, ki v zadnjih letih predvsem odganja igralce od hokeja. Slavija in Celje, ki sta v minuli sezoni nastopala v neodmevni avstrijski ligi INL, nimata dovolj finančnih sredstev za priključitev v alpsko ligo, medtem ko se članski hokej v Mariboru, Kranju in na Bledu komajda še drži nad vodo. Celjani so se spomladi skorajda senzacionalno uvrstili v finale slovenskega prvenstva, v zadnjem mesecu dni pa se je njihova zgodba zasukala. Odstopil je predsednik Sandi Sendelbah, v novoustanovljenem upravnem odboru pa sedijo celo starši mladih hokejistov. V začetku tega tedna bi morali v Celju imenovati predsednika kluba, a se je poskus izjalovil, kar je celjsko negotovost še poglobilo.