Lewis Hamilton seveda Japonske ne bo zapustil najbolj zadovoljen. Kako bi tudi jo, saj mu je zadnjih nekaj dirk šlo precej stvari po zlu, s čimer je bolj ali manj boj za naslov prvaka prepustil Rosbergu, ki sedaj narekuje, kako se bosta borila do konca sezone.

Rosberg sezono dobiva s starti

Kot je to običaj v sodobni formuli 1, se je vse zgodilo že na startu. Hamilton je ponovno izjemno slabo speljal in je do prvega ovinka izgubil kar nekaj mest, padel je na osmo, medtem pa je Rosbergu startni manever uspel na celi črti. Očitno bo letos, če bo Rosberg postal prvak, največje delo opravil ravno na startu, tukaj je namreč veliko boljši od Hamiltona. »Odlična dirka je bila in končala se je s sladko zmago. V Suzuki smo vedno dobrodošli, številni navijači imajo radi ta šport in to čutimo tudi člani ekip. Veseli me tudi, ker smo postali prvaki med konstruktorji, za to smo se letos kar pošteno potrudili. Z zmago sem naredil velik korak naprej v boju za naslov prvaka med dirkači. Upam, da bo na preostalih štirih dirkah sezone slika podobna. Da bom dirke končeval vsaj na zmagovalnih stopničkah,« je bil zadovoljen Nico Rosberg.

In tudi med dirkači se bo boj za naslov prvaka zdaj odvijal le še med njim in med Hamiltonom, saj si je Daniel Ricciardo s skromnim 6. mestom privozil veliko preveč zaostanka za vodilnim in je tako tudi brez teoretičnih možnosti za osvojitev naslova. Drugo mesto je pripadlo hitremu Nizozemcu Maxu Verstappnu, ki se je v zadnjih krogih moral otresti Lewisa Hamiltona. »Zadnjih nekaj krogov je bilo precej vročih. Najbolj sem pazil, da sem dobro pospeševal iz zadnje šikane, na preostalem delu steze ni bilo večje nevarnosti, da bi me Hamilton prehitel. Seveda sem v zadnjem krogu branil svojo linijo, k sreči se mi je manever izšel.«

Lewis Hamilton je bil na zmagovalnem odru precej kislega obraza. Sklopka v njegovem dirkalniku je očitno za Britanca še vedno neznanka, saj je letos s slabim startom marsikatero točko »podaril« Rosbergu. »Katastrofalno slabo sem speljal, pogonski kolesi sta se mi enostavno zavrteli v prazno, zato sem v prvem ovinku vedel, da se bom moral zelo potruditi za kakšno točko. K sreči je bil potem dirkalnik še kar dober, vseeno sem imel veliko dela s tekmeci. V zadnjem krogu sem moral poskusiti, a žal ni bilo več priložnosti,« je še povedal Hamilton.

Wolff v bran Hamiltonu

Ekipa Mercedes se je sicer po dirki pritožila na za njih sporen Verstappnov manever, a je nato to pritožbo umaknila, saj je bilo zelo verjetno malo možnosti, da bi jim s tem uspelo Hamiltonu za zeleno mizo zagotoviti vsaj drugo mesto. Še Hamilton sam bojda ni nič vedel o pritožbi, torej je bilo v Mercedesovi ekipi malce zmede, kdo in za kaj so se pritožili, a so nato čez dobre pol ure pritožbo tudi umaknili. »Ne vem, kdo je to storil, če so, so brez moje vednosti. Max je vozil zelo dobro. Pika. Dirke je konec, gremo na naslednjo dirko,« je na kratko prek družbenih omrežij sporočil Lewis Hamilton.

Vodja Mercedesa Toto Wolff je vzel Hamiltona malce v bran, saj je dejal, da ne smemo pozabiti, da je bila steza na Hamiltonovi strani malce mokra: »Sklopka v našem dirkalniku je zelo zahtevna, ne vem sicer, kako jo Nico tako bolje obvlada kot Lewis, oba sta celo zamenjala rokavice, da bi imel boljši občutek. Nico se očitno bolje znajde in to mu je prineslo tudi zmago. Ne glede na vse se lahko veselimo, postali smo prvaki med konstruktorji in eden od naših dveh dirkačev bo prvak med dirkači.« Naslednja dirka bo na sporedu 23. oktobra v ZDA na dirkališču v Austinu.