Šestnajsta dirka letošnje sezone formule 1 bo na sporedu v Maleziji, kjer bo moral predvsem Britanec Lewis Hamilton pokazati veliko več kot na zadnjih nekaj dirkah. Nemec Nico Rosberg je namreč v tem trenutku tisti, ki bo Hamiltona stisnil ob zid. Bo Angležu le uspelo spreobrniti razmerje moči v svoj prid?

Trenutno je namreč Rosberg tisti, ki jadra na krilih uspeha in dobre forme. »Uživam v trenutku, za zdaj gre vse po mojih načrtih,« je pred dirko na prenovljeni stezi v Maleziji povedal Nico Rosberg, ki je zmagal na zadnjih treh dirkah, torej v Belgiji, Italiji in Singapurju. Zmaga v Maleziji to nedeljo bi bila zanj premierna, čeprav je že trikrat stal na zmagovalnih stopničkah. Strokovnjaki na drugi strani Hamiltonu ne pripisujejo tako veliko možnosti, kar posebej velja za nemško govoreče poznavalce scene. Nekdanji dirkač Marc Surer meni, da se bo moral Hamilton, če bo želel postati prvak, zelo spremeniti pri svojem odnosu do dirke: »Delati bo moral veliko bolj skoncentrirano, start bo zdaj, ko bodo dirkači prišli na precej prenovljeno stezo, še bolj kritičen in tukaj Hamilton letos res nima veliko sreče. Na drugi strani se Rosbergu vidi, da uživa, trenutno je zelo močan in samozavesten, a oba se tudi zavedata, da ni še nič odločeno. Zato bo pri letošnjem razpletu veliko vlogo igrala tudi sreča.« Na drugi strani pa Lewis Hamilton ni povsem prepričan, ali ima letos v rokah dirkalnik, s katerim lahko spet postane prvak. Sam je dejal, da je bilo lani in predlani vseeno drugače, čeprav je Rosberg vmes tudi že vodil, in to s precej večjo prednostjo. »Malce dvomim, ali z letošnjim dirkalnikom res lahko postanem prvak. Čas bo pokazal, toda občutki vseeno niso tako dobri kot z lanskim dirkalnikom. Na eni strani tehnične napake, na drugi starti, ki jih letos ne bomo mogli več popraviti, kar imam na voljo, pač imam. Vsekakor pa pričakujem za naslednje leto, da bo dirkalnik manj občutljiv, zaradi napak sem letos izgubil precej časa na prostih treningih in na koncu se je to pokazalo tudi na dirkah,« razočarano pravi Lewis Hamilton.

Poleg vsega dogajanja na stezi in ob njej je mednarodna avtomobilistična zveza sprejela nekaj odločitev za naslednjo sezono, za gledalce pa bo najzanimivejša ravno ukinitev starta dirke v dežju za varnostnim avtomobilom. Tako ob deževni dirki ne bodo več startali za varnostnim avtomobilom s tako imenovanim letečim startom, ampak na klasični način s stoječim startom.