Zaposlene v Pivovarni Laško-Union, tokrat sicer v ljubljanskem Unionu, po trditvah naših sogovornikov skrbi, ker so se razširile govorice, da ima uprava pripravljen nov program presežnih delavcev. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za 60 ljudi. Iz pivovarne po nekaj dneh čakanja odgovorov na svoja vprašanja nismo dobili. Preverjali smo tudi, ali drži, da naj bi v Unionu zaprli linijo za polnjenje plastenk z vodo, navadno in z okusi, saj novih lastnikov pivovarne proizvodnja brezalkoholnih pijač v prihodnosti menda ne zanima. V Unionu naj bi, tako naši viri, obdržali le linijo za polnjenje pločevink s pivom, medtem ko bi pivo v steklenice polnili samo v Laškem.

Sindikalisti o morebitnihrezih niso obveščeni

O morebitnem odpuščanju v sindikatu kmetijske in živilske industrije niso obveščeni. Pri tolikšnem številu presežnih delavcev je pričakovano iskanje soglasja s socialnimi partnerji, delodajalec pa mora o tem obvestiti tudi zavod za zaposlovanje.

Boris Franjkovič, sekretar sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije ter delavcev v živilskopredelovalni industriji pa nam je povedal, da so prav te dni, po treh letih in pol dogovarjanj, podpisali novo panožno pogodbo za kmetijsko in živilsko industrijo, ki bo veljala dve leti, veljati pa bo začela 1. novembra. »Smo kar zadovoljni, saj nam je uspelo v pogodbi ohraniti vse, kar je bilo v njej zapisano že doslej. Zadovoljni smo tudi, da smo obdržali dosedanje obračunavanje delovne dobe, saj so delodajalci želeli, da bi se upoštevala le delovna doba pri zadnjem delodajalcu. To pa bi pri nekaterih pomenilo, da bi bila plača občutno nižja, v povprečju za okoli 12 odstotkov. Prav tako smo znova dosegli vsakoletno usklajevanje najnižjih plač po kolektivnih pogodbah, kar se ni zgodilo že zadnjih šest let. Še posebej pa smo zadovoljni, da se nam je uspelo dogovoriti za 0,9-odstotni dvig najnižjih osnovnih plač. Komu se morda to zdi malo, a dejansko gre za načelo in neke osnove, da se bomo lahko o tem pogovarjali tudi naprej. Vsekakor nas še čaka veliko dela, zlasti kar zadeva tarifni del, a za zdaj smo zadovoljni,« je povedal Franjkovič.

Glede govoric o novem odpuščanju v Pivovarni Laško-Union, tokrat v ljubljanskem delu, pa pravi: »Številka, ki jo omenjate, je bila aktualna lani, ko se je govorilo, da bodo v obeh pivovarnah odpustili okoli 127 ljudi, v vsaki približno 60. A je bilo tudi med temi delavci kar nekaj takšnih, ki so izpolnjevali pogoje za upokojitev. Večini tistih, ki so bili odpuščeni iz poslovnih razlogov, pa nam je uspelo zagotovili tudi do trikrat višje odpravnine, kot bi jim pripadale po zakonu,« je še povedal sobesednik.