V Laškem nič več ni tako, kot je bilo. Če so skupščine Pivovarne Laško v njenih najburnejših časih trajale več ur, je bilo včerajšnje konec že po dobrih dvajsetih minutah. V nadzornem svetu pivovarne, ki se bo – v vsej ironiji pivovarske vojne in njenih posledic – po novem imenovala Laško-Union, sedijo Poljakinja, Avstrijec, Bolgar in Nizozemec. Njene ključne službe z upravo na čelu se selijo v Ljubljano. Informacije o skorajšnjem zmanjšanju števila blagovnih znamk, med drugim vode Oda, pa so v Laškem včeraj zanikali.

Kdo so novi nadzorniki Laškega

Sedem mesecev po tistem, ko je Heineken zmagal na dražbi za nakup dobrih 53 odstotkov Pivovarne Laško, je nizozemski pivovarski velikan tudi uradno prevzel vse vzvode upravljanja v nekdanji lastnici domače pijačarske industrije. Novi nadzorniki z mandatom do leta 2022 so kadrovska svetovalka Heinekena za Evropo Marta Natalia Bulhak, direktor kontrole poslovanja pri Heinekenu za Evropo Lucas Antonius van Haastrecht, izvršni direktor Heinekena za Evropo Dimitar Alexiev Dimitrov in direktor avstrijske pivovarne Brau Union Marcus Alfred Liebl. Gre za menedžerje, ki so znotraj korporacije pridobili pomembnost po nedavni kadrovski prevetritvi. Van Haastrecht in Dimitrov sta bila tako na svoja nova položaja imenovana letos. Med desetimi člani razširjenega izvršnega odbora Heinekena, ki je pred dnevi dokončal prevzeme pivovarskih koncernov na Jamajki in v Maleziji, jih je bilo na nove položaje znotraj korporacije v letu 2015 imenovanih kar šest, med drugim tudi Laurence Debroux, nova članica dvočlanske uprave, zadolžena za finance.

Van Haastrecht, ki včeraj ni želel dajati izjav, Dimitrov in Liebl so bili včeraj imenovani tudi za nadzornike Pivovarne Union, ki se bo prihodnje leto verjetno pripojila k Pivovarni Laško. Ta bo dobila tudi tri nove člane uprave, skupaj jih bo sedem. Do nadaljnjega v njej, so včeraj pojasnili v Laškem, ostajajo obstoječi člani Dušan Zorko, Mirjam Hočevar, Matej Oset in Marjeta Zevnik. Zorko razširitve uprave ne razume kot želje novega lastnika po dodatnem nadzoru njegovega dela, ampak »je zaradi nominacije počaščen«. Kot je pojasnil, dosedanja uprava »s Heinekenom deli skupne vrednote«.

Kakšni so načrti Nizozemcev v Laškem

Že včeraj je bilo mogoče zaznati tudi prve Heinekenove načrte z obema pivovarnama. Potem ko je Heineken za večinski paket delnic odštel skoraj 120 milijonov evrov, objavil prevzemno namero in poplačal vse bančne dolgove Laškega, bo v prihodnjih dneh objavljena še prevzemna ponudba za odkup preostalih delnic. Po združitvi obeh pivovarn bo sedež družbe z imenom Pivovarna Laško-Union v Ljubljani. To posledično pomeni, da bodo v Laškem zmanjšali število skupnih služb. Ali in koliko zaposlenih bo v prihodnjem letu odveč, za zdaj ni znano. Zorko je dejal, da »bodo naredili le tiste sinergije, ki so res nujne«.

Poslovni model Pivovarne Laško naj bi v prihodnje v večji meri temeljil na pivu, že na kratek rok pa bo morda jasno, kako bodo v Laškem upravičili ekonomičnost obstoja nekaterih blagovnih znamk. »Nobena odločitev še ni sprejeta,« so v Laškem včeraj odgovorili na vprašanje, ali Heineken razmišlja o opustitvi blagovne znamke Oda, ki jo polnijo z vodo iz izvira v zaščitenem gozdnem predelu bližnjih Rimskih Toplic. »Heineken ima v portfelju vse, od piva do vod. Pivovarna Laško je prodala dva vlečna konja na področju brezalkoholnim plač, Radensko in Fructal, zdaj pa jima bo morala konkurirati,« je še dodal Zorko.