Družine v naseljih pod deponijo Mala Mežakla na Jesenicah že skoraj desetletje živijo v hudem smradu. Ta je tako močan, da imajo ljudje včasih občutek, kot da so doma sredi odprtega smetnjaka, vonjave opisuje Simona Demšar. Že vse življenje živi tik pod deponijo in neprijetne vonjave ji močno grenijo življenje. O njih včasih potožijo celo prebivalci Hrušice na eni strani in Ceste železarjev na drugi.

Neprijetne življenjske izkušnje

Življenje s smradom ni enostavno, opisuje Demšarjeva, ki je pristojnim napisala že vrsto rotečih pisem, naj vendarle uredijo to neprijetnost. »Vsako popoldne, ne glede na vremenske razmere, moram zapirati okna v hiši. Dopoldne še gre, ko piha veter in odnese nekaj smradu. Tudi v poletnih nočeh si ne predstavljamo, da bi spali pri odprtih oknih, kaj šele, da bi sedeli pred hišo na vrtu,« pripoveduje s cmokom v grlu. Tako je že vse od leta 2008, se spominja. Od takrat z očetom in sosedi opozarjajo pristojne, ti pa jim vselej obljubijo, da bo kmalu bolje. »Ko sem še študirala, so me kolegi na fakulteti včasih opomnili, da smrdim po kislem. Vonja se navzame vse, oblačila, pohištvo, zavese...«

V jeseniškem javnem komunalnem podjetju Jeko-In, upravljalcu odlagališča, so odkljukali že kar nekaj ukrepov, ki so po besedah direktorja Uroša Bučarja preprečili smrad z odlagališča. »Uredili smo pregrado, ki preprečuje širjenje smradu, deponijo smo prekrili z nepropustno folijo. Da bi bil čim večji del odlagališča prekrit vse do roba, smo premaknili dovozno cesto. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da z deponije ne smrdi več,« pravi direktor.

Čez dober mesec spet svež zrak

Kljub vsemu na Spodnjem Plavžu še vedno smrdi. Za to naj bi bili zdaj krivi komunalni odpadki, ki čakajo na mehansko in biološko obdelavo v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla. Da bi jih brez obdelovanja odložili na deponijo, ni več dovoljeno. Spremenjena zakonodaja pa je medtem v centru zahtevala še en dodaten objekt za biološko stabilizacijo, odpadki, zgolj mehansko, ne pa tudi biološko obdelani, pa so se med gradnjo zahtevanega objekta kopičili na sortirnici.

Manjkajoči objekt je zdaj dokončan, po poskusnem obratovanju in tehničnem pregledu naj bi redno in v polni meri začel delovati čez približno en mesec, je zagotovil direktor podjetja Ekogor Ivan Hrženjak, ki ima koncesijo za obdelavo odpadkov. Včeraj se je Hrženjak Jeseničanom, ogorčenim zaradi smradu, tudi opravičil.

A Demšarjeve te obljube niso pomirile. Verjela jim bo, ko se bodo uresničile, kar se z dosedanjimi ni zgodilo. Ne gre za nerazumne zahteve bližnjih prebivalcev, je zbrane opozorila sogovornica. »Radi bi samo čist zrak. In da bi se do nas, ki živimo v smradu, pristojni obnašali človeško,« je povzela.