Pred resnejšimi posegi, kot sta brušenje ali barvanje, je faza globinskega čiščenja tista, s katero je vredno začeti. Posebno po poletni sezoni, ko voda, sonce, mah in raznovrstna umazanija načnejo tla. Strokovnjaki svetujejo, da smo pri izbiri čistil izjemno previdni, saj lahko le-ta poškodujejo tla. Pri čiščenju s paro svetujejo, da začnemo z nižjim pritiskom in uporabimo šobo z največjim premerom.

Po temeljitem čiščenju popravilo poškodb

Ko smo temeljito očistili tla, sledi faza popravil vseh poškodb, ki so jih morebiti utrpela. Svetujemo vam, da pred izvedbo del zavarujete delovno območje. Nesreča namreč nikoli ne počiva. Načrt dela naj vsebuje pozoren pregled vseh poškodovanih delov, ki naj vključuje tudi stopnice, ograjo ter majavost poda. Prav celosten pristop do dela nam omogoči popravilo s trajnimi učinki.

Brušenje poda in po potrebi zamenjava

V primeru nežnejših in manj vidnih udarnin lahko poskusite najprej z brušenjem, ki ga po potrebi nadgradite z delno zamenjavo poda na delu, kjer so večje poškodbe. Ko pride do večjih odstopanj v varnosti ograje in jo je treba zamenjati na več delih, predlagamo, da zaradi lepšega in enotnejšega videza zamenjate kar celo ograjo. Izberete takšne zaključke ograje, ki ne bodo zadrževali vode in že s tem ustvarili pogojev za novo škodo.

Ekološki ali navadni premazi

Sledi barvanje, ko lahko izbiramo med naravnimi ali umetnimi premazi. Prve je treba osvežiti pogosteje, ste pa s tem naravi bolj prijazni. Izbirate lahko med mnogimi barvnimi odtenki ali naravnim videzom lesa, ki pa prej pokaže morebitne praske in poškodbe na lesu. Drznejši se odločajo za bele odtenke, ki prinašajo poseben občutek severnjaške svežine in je morda primernejša izbira, če je zunanji prostor majhen. Če pa sanjate o morju, je modra tista barva, ki vam bo vzradostila srce. Naj vas pri tem vodi tok ustvarjalnosti.

Vir: www.galtime.com