Lesene in sestavljene talne obloge

Lesene in kompozitne obloge so najpogostejša izbira za oblaganje tal na verandi ali terasi. Les je sicer zelo lep, vendar sčasoma obledi in lahko postane žrtev plesni, glivic, gnitja, črvov ali termitov. Treba ga je redno vzdrževati: enkrat letno pa je obloge priporočljivo tudi na novo prelakirati. Sestavljene talne obloge so novejše, narejene so iz kombinacije plastike in recikliranih polnil na osnovi celuloze, kot so lesna vlakna iz predelanih ostružkov in bambusa. So trpežnejše od lesa, a končne podobe ne morete brusiti oziroma kako drugače obdelovati, kot lahko na primer les.

Lesene ploščice

Če ne morete imeti dvignjene terase ali želite doseči moden videz, lahko izberete lesene ploščice, namenjene posebej oblaganju zunanjih talnih površin. Hitro in izredno enostavno jih je mogoče vgraditi, saj ima večina tovrstnih ploščic ob straneh spojke, tako da ploščice preprosto kliknejo skupaj. Svetujemo vam, da jih premažete z zaščitnim premazom ali oljem na vsakih šest ali dvanajst mesecev, da ohranijo nespremenjen videz.

Betonski tlakovci

Beton je priljubljen gradbeni material, ki ga največ uporabljamo za gradnjo sten pa tudi za talne obloge. Betonski tlakovci so na voljo v različnih velikostih in oblikah, vanje pa so lahko vtisnjeni celo različni vzorci. So razmeroma poceni, saj so tudi do petkrat cenejši od tlakovcev iz naravnega kamna; vendar so nekoliko manj trpežni od slednjega. Ker lahko počijo, imejte za rezervo shranjenih nekaj kosov tlakovcev, da jih lahko po potrebi zamenjate.

Opeka

Skoraj nič se ne zdi lepše kot brezčasne talne obloge iz opeke. Ampak vzdrževanje opeke je dejansko lahko precejšen izziv, ker se na njej hitro poznajo madeži soli zaradi zimskega posipanja lesenih tal, problem pa sta tudi mah in plevel. Poleti se lahko močno ogrejejo, vendar pa so okolju povsem prijazen material.

Kamenje in prodniki

Čeprav se zdi precej stara ideja, pa kamenje in prod ponovno postajajo zelo trendovski. Kamni in kamenčki so namreč enostavni za namestitev in vzdrževanje, dobro se obnesejo v skoraj vseh vremenskih razmerah; iz njih pa lahko oblikujete tudi privlačne vzorce in mozaike. Z njimi obložite teraso in na primer vrtno stezo ali pa jih uporabite za dopolnitev končne podobe okoliške krajine.