Na moč barvnih sprememb najbolj vplivata vrsta lesa in izpostavljenost vremenskim vplivom. Če želite, da bo vaša lesena terasa barvo, dimenzijo in obliko spreminjala manj, priporočamo oljenje z ustreznimi sredstvi. Oljni premaz je treba obnavljati po potrebi. Premaz les dodatno varuje pred hitrim navlaženjem, izsušitvijo, zato les tudi dodatno ščiti pred nastajanjem poškodb in razpok ter večjim pojavom koritavosti. Oljenje bistveno ne podaljšuje življenjske dobe vrstam lesa, ki so odporne proti vremenskim vplivom. Več o vzdrževanju lesene talne obloge bomo opisali v kateri od naslednjih številk priloge Moj dom.

Vse spremembe na leseni terasi, ki izvirajo iz narave lesa in so posledica sprememb zaradi vremenskih vplivov, so pričakovan naravni pojav in ne morejo biti predmet reklamacije.  Iz eksotičnih vrst lesa se lahko v prvem obdobju po polaganju izločajo lesni tanini. Ob padavinah ti lahko obarvajo padavinsko vodo. Gre za popolnoma naravni pojav. Tanini, pomešani s padavinsko vodo, lahko obarvajo tudi okolico terase in fasado.

Najintenzivnejše obarvanje povzroča les merbau. V milejši obliki je pojav možen tudi pri drugih vrstah lesa. Predlagamo, da ste v začetnem obdobju po vgradnji ob deževju na ta pojav pozorni in po potrebi zaščitite okolico terase (kamen, keramika, travnik, fasada, odtoki ipd.) ter s tem preprečite morebitno škodo.

Skladiščenje pred vgradnjo

obloge1.jpg

Da bi dosegli najboljše rezultate, je treba pred vgradnjo zunanjo talno oblogo zaščititi pred neposrednimi sončnimi žarki in drugimi vremenskimi vplivi (dež, sneg…). Zunanjo talno oblogo morate imeti pred vgradnjo pokrito z zaščito (nepremočljiva ponjava). Pred vgradnjo je treba oblogo tudi prilagoditi na klimo okolja (jo aklimatizirati), četudi je ta zračno (16–20 odstotkov) ali umetno (12–16 odstotkov) sušena. Aklimatizacija mora potekati vsaj 7 do 14 dni, da se vlaga v lesu in zunanja vlaga zraka uravnovesita. Zložaj je treba postaviti na grede, da je dvignjen od tal in da ne vpija vode iz tal.

Razmik med deskama (podnicama)

Preden se odločite za polaganje obloge, se morate odločiti za velikost razmika med letvami. Velikost razmika, ki jo priporočamo, je 3–7 mm. Na velikost razmika vplivajo geografski, klimatski dejavniki, vlažnost in širina desk. Če imajo deske nižjo vlažnost, potem je razmik večji, in obratno. Deske, ki so široke 100 mm, se krčijo/nabrekajo 3–4mm, 150 mm deske pa 5–6 mm. Zato priporočamo razmik za 100 mm deske 3–4 mm in 5–6 mm za deske, široke 150 mm. Zaradi videza predlagamo manjši razmik, če je to mogoče. Pri odločanju o velikosti razmika vam predlagamo, da se posvetujete z lokalnimi izvajalci vgradenj.

Podkonstrukcija terase

Pri vgradnji je treba paziti na pravilno gibanje zraka pod talno oblogo, ki ga zagotavlja podkonstrukcija. Priporočamo, da je talna obloga nameščena vsaj 40 mm nad tlemi, ki imajo urejeno odvodnjavanje, in vsaj 100 mm nad tlemi, ki tega nimajo. Podkonstrukcija mora biti položena tako, da lahko zrak pod talno oblogo nemoteno kroži. V primeru, da je podkonstrukcija lahko v stiku z vodo, priporočamo višji odmik od tal ali predhodno obdelavo z oljem. V tem primeru priporočamo tudi uporabo parne zapore, ki preprečuje neposredno vpijanje vode (absorpcija) iz tal. Razmik podkonstrukcije je 400–500 mm in je odvisen od debeline desk.

Metoda pritrditve talne obloge

Ta je vaša izbira. Lahko izbirate med pritrjevanjem z vijaki in nevidnim pritrjevanjem s kovinskimi pritrdili. Pri uporabi neposrednega vijačenja priporočamo predhodno vrtanje in uporabo nerjavečih (INOX) vijakov. Pri uporabi navadnih vijakov lahko pride do obarvanja okoli pritrditve. Seveda je obvezna uporaba vijakov in predhodno vrtanja na deski, ki je prva in zadnja v vrsti. Na vsakem mestu pritrditve deske na podkonstrukcijo uporabimo po dva vijaka. O podrobnostih in tehnikah pritrjevanja se posvetujte s proizvajalcem.

Preprečevanje pokanja čel

obloge2.jpg

Za preprečevanje pokanja čel podnic je potrebno premazovanje čel z oljnim premazom ali voskom, ki je temu namenjen. Premazovanje je treba opraviti med vgradnjo ali takoj po njej.

Skrb za varnost

Lesni prah lahko vsebuje alergene, ki lahko povzročijo alergijske reakcije. Pri obdelavi lesa talnih oblog priporočamo uporabo zaščitne maske in očal.

Les za zunanje terase

Les je naravni material. Zaradi vpliva okolja lahko spreminja težo, barvo, dimenzije in obliko. Širjenje in krčenje deske je običajna posledica vpliva spremembe temperature in vlažnosti okolice. V deževnem času se deske razširijo, v toplem in sončnem vremenu pa skrčijo. Dež, sonce in sprememba temperatur povzročajo spremembo barve lesa (od temnejših odtenkov do srebrne patine), manjše površinske razpoke, na površini se lahko pojavijo plesni in obarvanosti (modrivost). Vse te spremembe so posledice naravnih pojavov in narave lesa ter zaradi tega niso predmet reklamacije.

Pred izbiro vrste zunanje talne obloge morate upoštevati vse te dejavnike, če hočete izbrati izdelek, ki je najbolj primeren vašemu okolju.

Za Alpod, d.o.o., zapisala: Miran Špeh, Jani Curl