Afera okrog Marije Šarapove in jemanja zdaj prepovedanega meldonija počasi dobiva epilog. Petkratna zmagovalka na turnirjih za grand slam je bila pozitivna na OP Avstralije januarja letos, zato jo je Mednarodna teniška zveza (ITF) suspendirala za dve leti.

Spomnimo, meldonij je zdravilo za bolnike s srčnimi boleznimi, ki je bilo prvega januarja letos uvrščeno na seznam prepovedanih substanc za športnike. Marija Šarapova je nato na dopinškem testu prvič padla 26. januarja, drugič pa 2. februarja.

Šarapova se vrača konec aprila

Mednarodna teniška zveza ji je kazen izrekla marca, s tem pa povzročila pravi vihar, saj je odprla vrata pandorine skrinjice ruskega dopinga. Šarapova je ob tem neprestano trdila, da zdravilo jemlje že od leta 2006 in da ga ne uporablja za boljše rezultate, temveč ji pomaga pri zdravju.

Cas je njeni pritožbi ugodil in zapisal, da v primeru Šarapove »zagotovo ni šlo za športnico, ki bi želela goljufati, da pa vseeno nosi del krivde za nastali položaj, saj ni spremljala sprememb na področju prepovedanih substanc.« Na podlagi ugotovitev so se odločili, da Rusinji prepoved s 24 zmanjšajo na 15 mesecev.

»Lani marca sem doživela najtežji dan v karieri, zdaj pa sem spet vesela, saj se bom na igrišča lahko vrnila že aprila. Iz primera sem se veliko naučila, upam pa, da so se kaj naučili tudi pri ITF-u, kjer bi zagotovo lahko naredili več, da bi preprečili primere, kot je bil moj,« je zmanjšano kazen komentirala Šarapova.

Wada in ITF bi lahko naredila precej več

Pritožba Šarapove je bila uspešna, saj ne Wada (mednarodna protidopinška organizacija) ne ITF nista posebej opozorila športnikov, da meldonij po novem ni več dovoljen. Hkrati gre za zdravilo, ki je dostopno brez recepta, Šarapova pa ga je jemala 10 let, kar je bila zanjo olajševalna okoliščina. Kazni ji vendarle niso popolnoma odpisali, ker je po mnenju razsodišča preveč zaupala agentu, da bo delo opravil namesto nje, zato je del krivde tudi na ramenih 29-letne Rusinje.

Na igrišča se bo lahko vrnila 26. aprila 2017, prvi turnir jo tako verjetno čaka v Pragi na začetku meseca maja. Tako bi, vkolikor bo Šarapova konkurenčna in jo bo čakalo posebno povabilo, lahko nastopila že na Rolland Garrosu. V Franciji verjetno še ne bo konkurenčna za sam vrh, a sezona 2017 vsaj ni vnaprej izgubljena.

Odličen posel Heada

Roke si manejo tudi pri sponzorjih, ki so v težkih trenutkih ostali z njo. To so bili opremljevalec loparjev Head, ki je v času suspenza z njo podpisal novo pogodbo »s popustom«, zvesti so Rusiniji ostali tudi pri Nikeu in Porscheju. Afera meldonij se torej zaključuje z majhno zmago Marije Šarapove in jasnim opominom ITF-u, da bi za zaščito športnikov morali narediti precej več.