Konec prejšnjega tedna sta izšla oba najpomembnejša avstrijska kulinarično-hotelska vodnika, avstrijski Gault Millau in Falstaff, ki v zadnjih letih objavljata tudi ocene slovenskih restavracij in gostiln. Predvsem ocene Gault Millaua so v zadnjih letih večkrat razburile tako slovenske gostilničarje kot poznavalce, saj se do slovenskih gostiln obnašajo naduto in jih uvrščajo veliko nižje kot avstrijske in (kar še bolj boli) hrvaške restavracije.

Mariborski Mak pred Hišo Franko

Da pa ne bomo jamrali, povejmo, da si je prvo mesto med našimi zaslužil mariborski roker David Vračko oziroma njegova gostilna Mak, ki so ji ocenjevalci namenili 17 od 20 možnih točk. Drugo mesto so podelili Hiši Franko. Kobariška kuharica Ana Roš, ki je letos zaslovela tudi v ZDA, s padcem za eno oceno verjetno ni zadovoljna, saj imajo 16 točk v Avstriji pa tudi na Hrvaškem bolj povprečne restavracije, pri nas pa imata po 16 točk tudi novogoriški Dam in ljubljanski JB. Po 15 točk so dali Avstrijci restavracijam Cubo, Maxim, Smrekarjev hram in Strelec, Vili Podvin, Majeriji v Slapu pri Vipavi in gostilni na Zemonu. Morda se zdi večja težava kot samo rangiranje dejstvo, da avstrijski ocenjevalci ne poznajo velike množice naših lokalov, kar jim otežuje delovanje. Pa ne govorimo samo o turističnih kmetijah, teh sploh ne opazijo, ampak o seriji gostiln na Dolenjskem in v okolici Ljubljane.

Gostilna in pizzerijaJurman pred Kempinskim

Se je pa naša dežela letos prvič pojavila v avstrijskem Falstaffu, ki stvari vseeno vidi drugače kot Gault Millau, predvsem meni, da so naše gostilne boljše od hrvaških. Pri njih so ocene do 100 točk (ob hrani ocenjujejo tudi ambient, čistočo…) in med našimi jih ima največ Hiša Franko, 95. Na drugem mestu je Gostilna pri Lojzetu z Zemona, restavracija JB iz Ljubljane je prejela 91 točk, restavraciji Denk iz Kungote in Mak iz Maribora sta dobili 90 točk. A kaj naj rečemo ob ocenah, ob seznamih, na katerih je recimo Gostilna in pizzerija Jurman uvrščena pred restavracijo Sophia hotela Kempinski, pred ljubljanskega Slona ali Torklo na Kortah, in kaj reči mojstrom iz Falstaffa, ki so na Dolenjskem opazili samo eno gostilno, čeprav je vsakemu amaterju jasno, da ima Dolenjska po pravi renesansi na voljo še vsaj štiri vrhunske lokale (Repovž – Šentjanž, Rakar – Trebnje, Vovko – Novo mesto, Debeluh – Brežice). Jasno, takšne ocene so vedno subjektivne, a nepoznavanje osnov lahko zelo zmoti. Sicer pa, si predstavljate, da bi Slovenci objavili vodnik po avstrijskih restavracijah, kjer bi manjkale Steirereck z Dunaja, Döllerer iz Gollinga, Bacher iz Mauterna in Obauer iz Werfna.

Boljši od Hrvatov in med najboljšimi na severu Italije

Naj za konec še povemo, da so pri Falstaffu med avstrijskimi na vrhu ravno omenjene štiri. Najbližje Sloveniji je Restavracija Saag na Vrbskem jezeru, ki je z 98 točkami šesta v Avstriji. Hrvaškim kuharjem so namenili veliko manj: Monte iz Rovinja ima le 92 točk, drugi je Restaurant 360 iz Dubrovnika, ki ima 91 točk, enako kot Wine Vault iz Rovinja in Johnson, o katerem smo pisali v ponedeljek.

Si pa vsaj naši primorski oštirji obetajo veliko več od vodilnega italijanskega vodnika L'Espresso, ki bo izšel v kratkem. Lansko leto sta bili Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu z Zemona med tremi najboljšimi v Furlaniji, letos naj bi italijanski kritiki svoje ocene še izboljšali. Bomo videli in sporočili.