Na šestnajsti dirki letošnje sezone formule 1 v Maleziji je po dolgem času ekipa Red Bull slavila dvojno zmago, saj je zmagal Daniel Ricciardo pred Maxom Verstappnom, tretji je bil po precej ponesrečeni dirki Nico Rosberg (Mercedes), medtem ko je njegov največji tekmec Lewis Hamilton odstopil zaradi okvare motorja. Nemec je v skupnem seštevku povečal prednost na 23 točk.

Že pred dirko je bilo jasno, da bo moral Lewis Hamilton napeti vse moči, če bo želel še obdržati stik z vodilnim v skupnem seštevku Nicom Rosbergom. Angležu je šlo to pot vse kot po maslu, saj je odlično speljal, medtem ko je Rosberga v prvem ovinku precej nerodno »torpediral« Sebastian Vettel, zaradi česar je padel na sedemnajsto mesto, in ko je vse kazalo, da bo Hamilton udobno pripeljal do nove zmage, mu je načrte prekrižala okvara motorja. V 41. krogu je bilo sanj o zmagi konec, medtem ko je Rosberg napredoval na tretje mesto.

Šampanjec so pili iz čevlja

Dirka je bila zelo zanimiva. Na začetku dirke je bilo dramatično zaradi trčenja, v katerem je kot glavni krivec nastopal Sebastian Vettel, v nadaljevanju je potekal zanimiv dvoboj obeh Red Bullovih dirkačev, ob koncu pa je Hamiltonu presenetljivo odpovedal motor.

»Kakšna dirka, kar težko najdem prave besede. Verjemite, da sem še vedno zelo utrujen, vročina nas je vse dobro zdelala. Zdaj to zmago doživljam še bolj čustveno, ker je minilo kar nekaj časa od naše zadnje dvojne zmage,« je po dirki pripovedoval Daniel Ricciardo, ki je na zmagovalnem odru ponovil avstralski običaj shoeyja, pitja šampanjca iz čevlja. In za povrh vsega so morali iz njegovega preznojenega čevlja piti še Verstappen in Rosberg ter vodja ekipe Red Bull Christian Horner. Posebej oba dirkača se nista branila ponujenega požirka. »Z Ricciardom sva se odlično borila za zmago, nisva si dovolila veliko napak, vozila sva do konca trdo in pošteno. Verjamem, da so vsi uživali v tej dirki,« je še dodal Max Verstappen in pojasnil, da med dirkačema Red Bulla ni nikakršnih zamer. »Na koncu sem očitno malce preveč zahteval od sprednjih pnevmatik v tem dvoboju, zato nisem mogel več povsem držati Danielovega tempa in sem se moral zadovoljiti z drugim mestom,« je sklenil Verstappen. Mimogrede, Red Bull je zadnjo dvojno zmago slavil v sezoni 2013 v Braziliji, od takrat pa je minilo že 53 dirk.

Lauda razume Hamiltonovo jezo

Nico Rosberg se tretjega mesta ni posebej veselil, trčenje s Vettlom pa je po dirki tekmecu oprostil. Veselil pa se je povečanja skupnega vodstva v seštevku svetovnega prvenstva. »Prvi ovinek je bil zame pravi šok, nenadoma sem začutil udarec in me je zavrtelo. Mislil sem, da je vsega konec, a na srečo je ostal dirkalnik nepoškodovan,« je pojasnil Rosberg. V nadaljevanju je vozil dovolj agresivno, da je prišel do stopničk, čeprav je bil po mnenju odgovornih pri prehitevanju Kimija Raikkonena na tretje mesto vseeno preoster, za kar si je prislužil kazen desetih sekund, a ker je v cilj pripeljal z več kot desetimi sekundami pred Fincem, kazen ni imela vpliva na končni razplet. Siva eminenca Mercedesa Niki Lauda je ob tem povedal: »Pravil o kaznovanju res ne razumem več, pa naj enkrat že dovolijo dirkačem dirkati.«

Lewis Hamilton je bil po odstopu zelo slabe volje, saj se je oddaljil od naslova svetovnega prvaka: »Ne razumem, kaj je narobe. Mercedes je izdelal 43 motorjev, a vedno smola doleti le mene. Nekdo ali nekaj si očitno želi, da letos ne postanem prvak. Res ne morem verjeti, koliko smole se me drži.« Tudi Lauda je dodal, da razume Britanca, ker je storil vse prav, za odstop pa ni bil sam kriv: »Napaka se je pojavila nenadoma. Ne Lewisu ne nikomur drugemu še ne moremo pojasniti, kaj je šlo narobe. Povsem razumem njegovo reakcijo in tudi jaz bi kot dirkač zahteval kar nekaj odgovorov.«

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo konec tedna na Japonskem v Suzuki.