Zaključena proizvodna celota propadle Aha Mure kljub drugačnim napovedim včeraj ni bila prodana niti v šestem poskusu. Do nadaljnjega se bo proizvodnja oblačil na ruševinah propadle družbe nadaljevala. Ta poteka prek družbe Arum, ki jo je lani ustanovil nekdanji dolgoletni član Murine uprave Dušan Gomboc, zaposlil približno 300 delavcev in iz stečajne mase Aha Mure najel proizvodne zmogljivosti.

Pred kratkim je Gomboc za Dnevnik pojasnil, da se bo javne dražbe udeležilo podjetje iz tujine, s katerim se dogovarjajo o skupnem sodelovanju. Po neuradnih podatkih gre za italijansko družbo, ki že sodeluje z Arumom, njenega imena pa nam (še) ni uspelo izvedeti. Možni kupec, na katerega je Gomboc veliko stavil, naj bi sicer opravil skrbni pregled, vendar pa varščine ni vplačal. Zakaj se je tako odločil, stečajni upravitelj ni vedel, Gomboc pa je bil za komentar nedosegljiv.

Medtem ko je na prvi javni dražbi pred dvema letoma izklicna cena znašala 4,6 milijona evrov, je zaključeno proizvodno celoto stečajni upravitelj Stevo Radovanović včeraj poskušal prodati za 1,2 milijona evrov, torej po enaki vrednosti, kot je znašala izklicna cena na februarski dražbi. Za ta znesek bi morebitni kupec dobil 18.000 kvadratnih metrov proizvodnih zmogljivosti s pripadajočimi zemljišči, več sto strojev in blagovni znamki Mura in eMura.

Prihodnji razvoj dogodkov je težko napovedovati. Kot je pojasnil Radovanović, odločitve o nadaljnjih korakih še ni sprejel, med možnostmi, ki jih preučuje, pa je prodaja premoženja po delih. Odločitev o tem, ali se bo dražba za prodajo zaključene proizvodne enote ponovila ali pa se bo premoženje (raz)prodajalo po delih, bo sprejel upniški odbor.

Spremembe v upniškem odboru Aha Mure

Ker pa je Nova Ljubljanska banka (NLB) pred meseci prodala številne kritične terjatve ameriškemu skladu, med drugim tudi Murine, lahko po Radovanovićevih pojasnilih v kratkem pričakujemo tudi spremembe v upniškem odboru Aha Mure. Kot smo že poročali, je NLB julija 800-milijonski portfelj slabih terjatev do podjetij in fizičnih oseb prodala ameriškemu skladu Pine River Capital, švicarskemu upravljalcu slabih posojil DDM Group in češkemu APS Holdingu.

Medtem ko Radovanoviću nikakor ne uspe najti kupca za Aha Muro, pa je to očitno uspelo stečajnemu upravitelju propadle srbske hčerinske družbe Aha Mura Prvi maj iz Pirota. Pred dvema letoma ustanovljena srbska družba Ferrari Investment East Europe je predložila zahtevano bančno garancijo za plačilo dela kupnine v višini 120 milijonov srbskih dinarjev (1,02 milijona evrov). Rok za nakazilo tega zneska se je iztekel včeraj. Po podpisu pogodbe bo moral prevzemnik plačati še drugi del kupnine v višini 157,75 milijona dinarjev (1,28 milijona evrov). Na prvi javni dražbi je bila srbska družba naprodaj za 315,5 milijona dinarjev (2,56 milijona evrov).