Vse več podatkov kaže, da bi po propadu Mure in njenega naslednika, podjetja Aha Mura, v Pomurju lahko nastala dolgoročno uspešna zgodba.

Na pogorišču nekdanje Mure zdaj deluje družba Arum v lasti nekdanjega člana Murine uprave Dušana Gomboca. Po propadu podjetja Aha Mura v lasti odvetnice Mojce Lukančič in njenega življenjskega sopotnika Petra Nigela Buxtona se je proizvodnja oblačil v Murski Soboti nadaljevala v okrnjenem obsegu. Takšno možnost stečajna zakonodaja dopušča največ za obdobje enega leta od začetka insolventnega postopka.

Ker stečajnemu upravitelju podjetja Aha Mura Stevu Radovanoviću v več poskusih in kljub občutnemu znižanju izklicne cene v letu dni ni uspelo najti kupca za zaključeno proizvodno enoto, je obstajala možnost ustavitve tekstilnih strojev v Murski Soboti. Najslabši scenarij je preprečil Gomboc, ki je ustanovil podjetje Arum in zaposlil 300 od tedanjih 380 delavcev.

Proizvodne zmogljivosti zasedene do februarja 2017

»Še vedno nas je 300 zaposlenih. Poslovni partnerji se vračajo. Pridobili smo številna naročila za kolekcijo pomlad-poletje 2017, proizvodne zmogljivosti so zasedene do februarja prihodnje leto,« je ob prvi obletnici novega začetka povedal Gomboc. V Arumu trenutno oblačila izdelujejo za 18 tujih partnerjev. Nedavno so začeli šivati moška oblačila pod blagovno znamko Mura. To tako kot proizvodne zmogljivosti najemajo od podjetja Aha Mura v stečaju. V kratkem bodo na trgu še oblačila pod novo blagovno znamko Arum.

Po neuradnih informacijah je upniški odbor podjetja Aha Mura soglašal, da stečajni upravitelj zaključeno proizvodno celoto, ki med drugim vključuje 18.000 kvadratnih metrov proizvodnih površin in več kot sto strojev, poskuša prodati za 1,2 milijona. To je toliko, kot je bila izklicna cena na februarski dražbi, ki je bila že peta, medtem ko je na prvi znašala 4,6 milijona evrov. Tokratna dražba, ki naj bi bila konec septembra, bi bila lahko uspešna.

Dražbe se bo udeležilo najmanj eno podjetje iz tujine

Kot je napovedal Gomboc, naj bi se je udeležilo tuje podjetje, s katerim se dogovarjajo o skupnem sodelovanju. Pri tem je poudaril, da so naprodaj le nepremičnine in stroji, medtem ko so kupci in celotno poslovanje v pristojnosti Aruma. »Ko sem lani ustanovil podjetje in začel na novo postavljati propadlo zgodbo s 30.000 evri svojega denarja, smo najprej dokončali obstoječe posle za Aha Muro. Sledila je selekcija kupcev,« je dodal.

Arum je v državno blagajno v zadnjem letu iz naslova raznih davščin nakazal 1,3 milijona evrov. »Če k temu znesku prištejemo še skupno vsoto, ki bi jo morala država nameniti kot nadomestilo za brezposelnost in socialne pomoči v primeru, da lani ne bi nadaljevali poslovanja, je državna blagajna zaradi našega poslovanja bogatejša za okoli 3,5 milijona evrov,« je ocenil sogovornik.

Od avgusta do decembra lani je Arum dosegel dobra dva milijona evrov prihodkov in ustvaril 138.000 izgube. V zadnjih mesecih družba tekoče posluje pozitivno, pri čemer se prihodki mesečno gibljejo okrog 400.000 evrov.