Kosovska družba Emporium ne bo najela proizvodnih zmogljivosti propadle Aha Mure. »Ker ne obstajajo zagotovila za dobičkonosno poslovanje v stečajnem postopku družbe, se je možni najemnik odločil, da proizvodnih zmogljivosti ne bo najel,« nam je pojasnil stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović.

Mura lahko izpolni naročila šele do septembra

Čeprav je murskosoboško okrožno sodišče po preteku enega leta od začetka stečaja minuli petek odločilo, da se mora proizvodnja v Aha Muri v obstoječi obliki ustaviti, tako kot nalaga insolvenčna zakonodaja, se bo verjetno nadaljevala. Kot je pred kratkim pojasnil Radovanović, ima pripravljen rezervni scenarij. Po njem naj bi proizvodne zmogljivosti najela družba zdajšnjega direktorja Aha Mure Dušana Gomboca. Takšno rešitev pa insolvenčna zakonodaja dopušča.

Nadaljevanje proizvodnje v Aha Muri je nujno predvsem zato, ker je družba sprejemala naročila, ki bi jih lahko dokončala šele do septembra. S tem se je družba izpostavila potencialnim odškodninskim zahtevkom naročnikov iz modne industrije, je razvidno iz zapisnika nedavne seje upniškega odbora Aha Mure. To pa bi vplivalo tudi na stečajno maso družbe. Poleg tega, da bi v primeru nadaljevanja proizvodnje številni od 380 zaposlenih, ki so že prejeli odpoved delovnega razmerja, lahko ohranili zaposlitve, bi bilo nadaljevanje proizvodnje smiselno tudi zaradi lažje prodaje zaključene proizvodne celote (nepremičnin, strojev...).

Kdo bi lahko kupil zdravo jedro

Za prodajo zdravega jedra Aha Mure so bile do zdaj neuspešne že tri javne dražbe. Izklicna cena na prvi je znašala 4,6 milijona evrov, na zadnji junija letos pa 2,3 milijona evrov. Vnovično prodajo Aha Mure lahko pričakujemo jeseni. Po neuradnih informacijah bi premoženje nekoč enega največjih evropskih proizvajalcev oblačil lahko odkupila liechtensteinska družba Ecco Global, ki je v lasti Erduana Mekića. Ta je lani v Sloveniji ustanovil družbo Ecco Emporia. Ecco Global, v kateri so sodeč po njegovi spletni strani zaposleni tudi številni Slovenci, je pred zadnjo javno dražbo v Aha Muri opravil skrbni pregled, vendar varščine ni vplačal. Po zatrjevanju naših virov naj bi se Ecco Global, ki ima razvejane posle v številnih panogah, za nakup Aha Mure še vedno zanimal.

Drugi možni kupec je aktualni nesojeni najemnik Murinih proizvodnih zmogljivosti s Kosova, družba Emporium. Kot je pojasnil Radovanović, je z njenim lastnikom stopil v stik naključno, ko je bil pred dnevi v Ljubljani in kupoval Murina oblačila. Sprva se je Emporium zanimal le za nakup Murinih proizvodnih zmogljivosti. Ko ga je Radovanović seznanil s tem, da bo družba ponovno naprodaj septembra, je Emporium začel preučevati še možnosti najema. Iz kosovskega sodnega registra je razvidno, da je Emporium, ki ima v lasti večji trgovski center v Prištini, pred slabim letom ustanovil Ruzhdi Kadriu. Slednji je med drugim lastnik kosovskega časnika Kosovo Sot in večje tiskarne.

Od začetka stečaja Aha Mura posluje v rdečih številkah. Od sredine junija lani, ko je družba sprožila postopek zaradi insolventnosti, do konca leta 2014 je ustvarila 4,2 milijona evrov prihodkov od prodaje in dobrih štiri tisoč evrov izgube. V prvih petih mesecih letošnjega leta je Aha Mura v stečaju dosegla 2,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je čista izguba znašala 162.000 evrov. Medtem ko je lanskoletni minimalni izgubi med drugim botrovala zakonska obveznost izplačila plač 1137 delavcem v odpovednem roku, je letos glavni vzrok za poslovanje v rdečih številkah šivanje oblačil lastne blagovne znamke na zalogo.