Za pripravo te solate lahko sicer uporabite katere koli testenine, vendar je najboljše, da uporabite majhne makarončke.

V tej jedi imamo dva junaka. Brokoli in arašidov preliv. Brokoli je neverjetno zdravo živilo, a je kljub temu premalokrat na naših krožnikih. Brokoli je izjemen vir hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine ter ima nizko energijsko vrednost. Zelo bogat je z minerali in vitamini ter antioksidanti. Ti pomagajo pri preventivi srčno-žilnih bolezni in ščitijo telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Zaradi snovi, ki jih vsebuje, brokoliju pripisujejo preventivno delovanje pred številnimi boleznimi (sladkorna bolezen, osteoporoza, visok krvni tlak), varoval pa naj bi tudi pred nekaterimi vrstami raka.

Drugi junak v današnji jedi je arašidov preliv, ki je zaradi svoje kremavosti, osvežilnosti in neverjetnega okusa ključni povezovalni element vseh sestavin v solati. Priprava je enostavna, pripravite pa ga lahko tudi kak dan ali dva vnaprej.

Ker lahko vse sestavine pripravite vnaprej, je ta solata odlična za v službo. Doma pripravite vse sestavine in preliv, a sestavine s prelivom združite šele tik pred postrežbo. Preliv hranite v hladilniku, pred uporabo ga pustite nekaj minut na sobni temperaturi, potem pa dobro pretresite in prelijte po pripravljenih sestavinah in vaš zdrav, hranljiv in odličen obrok bo pripravljen.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za arašidov preliv:

2 žlici arašidovega masla

2 žlici jabolčnega kisa

1 žlica sojine omake

1/4 žličke medu

1 žlička sezamovega olja

približno 2 žlici vroče vode

Ostale sestavine:

200 g makarončkov

1 manjša glavica brokolija

2 žlici pečenih in soljenih arašidov

2 mladi čebulici

1 žlička črnega sezama (neobvezno)

PRIPRAVA

Makarončke skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Kuhane splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite ter pustite, da se ohladijo.

Brokoli razdelite na manjše cvetke in za 5 minut potopite v toplo slano vodo, da ven priprava vsa umazanija in majhne živalice. Potem cvetke splaknite pod vodo in na hitro poblanširajte – kuhajte jih približno 3 minute v vreli vodi, potem pa takoj vzemite iz kropa in splaknite (ali kar stresite vanjo) pod mrzlo vodo, da ustavite kuhanje. Brokolijeve cvetke naj bodo še kompaktne in nikakor zdrizaste, a že prijetne na ugriz in ne več surove.

Vse sestavine za preliv združite in zmešajte v kremast preliv. Dodajte toliko vode, da je preliv gosto tekoč. Preliv poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Beli del mladih čebulic drobno sesekljajte, zeleni del pa narežite na kolute. V večjo solatno skledo stresite makarončke in brokoli, dodajte še čebulo in arašide ter vse prelijte z večino preliva.

Dobro premešajte in postrezite sobne temperature ali ohlajeno. Za lepši izgled jedi solato pred postrežbo pokapajte še z nekaj preliva, dekoracijo pa zaključite s črnim sezamom.