Zaradi dolgotrajnega sedenja v sključeni drži so naše mišice neaktivne, to pa tudi povečuje tveganje bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni ter celo raka. A če naše delo zajema predvsem delo z računalnikom, se tovrstni nevarnosti žal ne moremo izogniti. Lahko pa poskrbimo, da s pravilno držo svojega zdravja ne ogrožamo.

Kakšna je pravilna drža?

Čeprav so nam že v osnovni šoli v glavo vbili, da se moramo »držati pokonci«, raziskovalci ugotavljajo, da sedenje s povsem vzravnanim hrbtom ni ustrezna naložba za prihodnost našega zdravja.

Profesor ergonomije Alan Hedge z ameriške univerze Cornell pravi, da je pravilna drža pri sedenju odvisna od tega, kaj počnemo z rokami. Če segamo po nečem pred nami, denimo po tipkovnici in računalniški miški, se hrbet usloči, kar poveča obremenitev spodnjega dela hrbta in vratnih mišic.

Za minimalno obremenitev bi morali sedeti sproščeno, naslonjeni na naslonjalo stola, saj tako vse teže svojega telesa ne držimo sami, ampak nam pri tem na pomoč priskoči stol. Takšno sedenje omogoči, da pod mizo stegnemo noge in tako izboljšamo pretok krvi. Pomembno je, da tipkovnico, miško in ekran pomaknemo bližje k sebi ter se izognemo seganju po njih, kar povzroča »želvjo držo«.

Tudi če vam uspe doseči takšen udoben položaj, nikakor ne smete pozabiti na krajše odmore, med katerimi vstanete ter se nekoliko sprehodite in pretegnete.