Murat Dalkilinç v priloženem posnetku raziskuje skrita tveganja sedenja. Poudarja, da naše telo ni ustvarjeno za sedeče življenje. Kri lahko po našem telesu pravilno kroži le, če se gibamo, korist od tega imajo tudi živčne celice. Kaj se torej zgodi, če preveč sedimo in se posledično ne gibamo dovolj? Če strnemo: nepravilno (in dolgotrajno) sedenje privede do ukrivljenosti hrbtenice, zmanjša se količina kisika, ki napolni pljuča in pride do krvi, otrpnejo ali otečejo nam noge, razgrajevanje maščobe v krvi je med sedenjem manjše kot pri gibanju, zaradi manjše količine kisika v pljučih in krvi pa se upočasni delovanje možganov, kar se pozna pri zmanjšani koncentraciji.

Strokovnjaki s področja zdravstva v najnovejših raziskavah opozarjajo še na dolgoročnejše posledice, kot so nekatere vrste raka, srčne bolezni, razvoj sladkorne bolezni ter težave z ledvicami in jetri. Vsako leto zaradi nedejavnosti prezgodaj umre več milijonov ljudi po vsem svetu. Prekomerno sedenje, pa četudi se zdi povsem neškodljiva navada, torej zelo vpliva na vaše zdravje.

Rešitev je več, pa še enostavne so. Če veliko sedite, naj bo to v pisarni za računalnikom ali doma pred televizorjem, skušajte čim bolj vzravnati hrbtenico, več se gibajte; lahko si na vsake pol ure nastavite opomnik in se malce sprehodite po pisarni ali stanovanju. Telo vam bo hvaležno.