Zgodbo o domnevnih spornih poslovnih praksah angleškega selektorja je danes razkril britanski časnik The Telegraph, ki je objavil posnetke avgustovskega sestanka med Samom Allardyceom, njegovim menedžerjem, finančnim svetovalcem ter predstavniki daljnovzhodnega podjetja v enem od londonskih hotelov. Med sestankom s predstavniki podjetja, v resnici je šlo za Telegraphove novinarje pod krinko, je nekdanji trener Boltona, West Hama in Sunderlanda delil nasvete, kako zaobiti nekatera pravila pri prestopih nogometašev, v zameno za to pa so mu obljubili denarno nagrado okoli pol milijona evrov (400.000 funtov).

Sporazumna prekinitev sodelovanja

Nogometni strateg se je znašel v težavah zaradi podpiranja lastništva nogometašev s tako imenovane tretje strani, kjer si ekonomske pravice igralcev lastijo investicijska podjetja. Kontroverzno prakso, ki jo je nekdanji prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini lani primerjal s suženjstvom, sta že leta 2008 prepovedali tako Uefa kot Angleška nogometna zveza (FA), lani pa jima je s prepovedjo sledila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa). »Nekateri agenti to počnejo neprestano. Pravilo se da še vedno zaobiti. Povsem jasno je, da je v igri veliko denarja,« je na vprašanje novinarja, ali je takšno ravnanje pri prestopih nogometašev običajno, na posnetku odgovoril Sam Allardyce.

Enainšestdesetletniku se je med sestankom močno razvezal jezik, saj je razkril, da si je tretja stran lastila tudi nogometaša Ennerja Valencio. Ekvadorec je leta 2014 prestopil iz mehiškega kluba Pachuca v angleškega prvoligaša West Ham, ki ga je tedaj vodil prav Allardyce. Prav tako se ni izognil niti aktualnim temam v povezavi z angleško izbrano vrsto, saj je kritiziral tako svojega predhodnika Roya Hodgsona in Angleško nogometno zvezo kot tudi po njegovem mnenju psihološko slabo pripravljene angleške reprezentante.

Angleška javnost je danes do popoldneva čakala na odziv selektorja, nato pa je prišlo sporočilo angleške nogometne zveze (FA): »Potrjujemo, da je Sam Allardyce odstopil kot angleški selektor. Njegovo ravnanje je bilo neprimerno, napako je priznal kot resno in se opravičil. Zaradi teže njegovih dejanj sta se FA in Allardyce strinjala, da prekineta pogodbo s takojšnjim učinkom.«

Začasno Gareth Southgate

Za naslednje štiri tekme z Malto, Slovenijo, Škotsko in Španijo je angleška nogometna zveza kot selektorja imenovala Garetha Southgata, ni pa prav verjetno, da bo ta reprezentanco vodil tudi po tem. Jo bo pa vsekakor 11. oktobra, ko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo Angleži gostujejo v ljubljanskih Stožicah.

Otoške stavnice so še pred sporočilom FA objavile imena potencialnih kandidatov za položaj angleškega selektorja. Največ možnosti naj bi imeli Alan Pardew (Crystal Palace, 5:1), Eddie Howe (Bournemouth, 6:1) in nekdanji trener Hull Cityja Steve Bruce (15:2).

Primer Sama Allardycea je zgolj zadnji v nizu korupcijskih škandalov, ki so jih v zadnjem obdobju zakuhali donedavna ugledni nogometni veljaki. Poleg nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze Platinija in predsednika Mednarodne nogometne zveze Seppa Blatterja so švicarski preiskovalci v začetku tega meseca zaradi pranja denarja sprožili preiskavo tudi proti nekdanjemu nogometašu in nemškemu narodnemu junaku Franzu Beckenbauerju. Enainsedemdesetletnik je obtožen, da je v času vodenja nemške kandidature za svetovno prvenstvo leta 2006 prejel 5,5 milijona evrov, čeprav je bila njegova funkcija častna in naj zanjo ne bi prejemal plače.