Zdi se mi, da nas okolje, kjer se rodimo in živimo, vendarle nekako sooblikuje, tudi letni časi. Name je to zagotovo vplivalo. Rad imam spreminjanje v naravi, nekako življenjsko je. Kot rojstvo in odraščanje, pa zrela lata in počasno usihanje do smrti. Čisto življenjsko. In če se vam zdi misel na smrt ali smrt sama nekaj groznega, težkega, je morebiti boljši izraz mir, umirjanje. V svojem življenju lahko ta ciklus vidimo in opazujemo velikokrat. Rojevanje življenja v naravi spomladi, od prvih sramežljivih rožic in ptičjega petja do eksplozije življenja tam maja, ko vse buhti od energije in se vsem mudi, da bi čim prej kaj zraslo, od rastlin do živali. In vremena, ki tudi začne prekipevati od energije.

Potem zrela faza, poletje, ko je povsod nekako polno moči in na vrhuncu se po navadi začnemo spraševati, kako bo pa potem. In ta »potem« seveda pride prej ali slej. Včasih že sredi avgusta, bolj zares pa kar po koledarju, septembra. Da, moram priznati, jesen je moj najljubši letni čas. Čas umirjanja, tudi priprave za počitek, na mirovanje, lahko tudi na umiranje, če hočete, na zimo. Ali pride to z leti, ne vem. Kdaj se pravzaprav začne človek zavedati letnih časov? Kdaj jih začne občutiti kot del življenja, kdaj se začne zavedati, da vse pride in mine, pa da spet pride? Na srečo je pri vremenu in letnih časih vendarle tako, da se spet ponovi, po tej plati ni podobno človeškemu življenju.

Jesen je dobra, pravi ljudski pregovor. Pobiramo pridelke – če ne vsak od vas, pa lahko vsaj vidite, da je čas trgatve, da so jablane obložene ali da na poljih silirajo koruzo. Žal nam je potrošniška družba omogočila, da imamo vse leto na voljo praktično vse, pa če je to dobro in smiselno ali ne. Po tej plati smo izgubili kompas, občutek za sezono, za letne čase in za to, kaj je letnim časom primerno. Ali kdaj pomislite, da bi se prehranjevali sezonsko? Mislite, da je vseeno?

Vreme se na srečo ne da. Ne razkrajamo megle po kotlinah in nižinah. Vsaj za zdaj ne, se najbrž ne splača. O, če bi se, bi se že kdo našel in ponudil to storitev. Pa čeprav ima tudi megla svojo vlogo v naravi. Zmanjšanja količine sončne energije ne znamo nadomestiti. No, vsaj v makro skali ne. Ogrevamo si stanovanja, razsvetljujemo si zgodnje večere in poznejša jutra, a vreme kljub temu ostaja jesensko.