V ligi ABA je vse nared za začetek sezone 2016/17, ki jo bosta v četrtek, 29. septembra, odprla Cedevita in Budućnost. Tako so na včerajšnji skupščini v Zagrebu ugotovili vodilni možje dvanajstih klubov, ki bodo sodelovali v jadranskem tekmovanju. Ob tem so za novega komisarja za sodnike soglasno potrdili Iztoka Remsa, ki je na položaju zamenjal Aleša Kamnikarja. Rems je med letoma 1975 in 2008 opravljal vlogo mednarodnega košarkarskega sodnika in bil pri delu izredno uspešen. Po upokojitvi je prejel zlato piščalko, najvišje možno priznanje za sodnike. Med letoma 1995 in 2014 je bil tudi generalni sekretar na Košarkarski zvezi Slovenije.

Vodstvo lige je v Zagrebu med drugim izrazilo tudi razočaranje, da se na skupščini kljub povabilu niso pojavili predstavniki nacionalnih zvez, katerih klubi bodo v letošnji sezoni nastopali v ligi. »To se je zgodilo že drugič. S tem so nacionalne zveze znova pokazale, da niso pripravljene na pogovore in sodelovanje pri košarkarskem napredku v regiji,« so med drugim v sporočilu za javnost zapisali pri ligi ABA. Vodstvo jadranskega tekmovanja je upalo, da se bo z vodilnimi možmi zvez lahko pogovorilo o skupnem prizadevanju za vnovično priznanje tekmovanja s strani Fibe Europe, kot tudi za usklajevanje terminov tekem z državnimi prvenstvi.

Zakaj se skupščine v Zagrebu niso udeležili pri Košarkarski zvezi Slovenije, je pojasnil generalni sekretar Radoslav Nesterović. »Vodstvo lige ABA in sodelujoči klubi so neštetokrat poudarili, da gre za njihovo tekmovanje in da ne želijo nikakršnega vmešavanja ali vloge nacionalnih zvez. Prvi so prisotnost odklonili pri srbski zvezi, nato smo ji po pogovoru sledile tudi ostale. Malo smešno je, da bi se radi o usklajevanju terminov pogovarjali devet dni pred začetkom lige ABA, ko so opravljali žreb, pa jih to ni zanimalo,« je povedal Radoslav Nesterović.