Čeprav je bila situacija v taboru košarkarske Olimpije še pred tednom dni precej klavrna, je danes nekoliko drugače. Svet sponzorjev je v ponedeljek le staknil glave in odločil, da ima klub tudi v prihodnji sezoni ambicije za nastopanje v evropskem pokalu, ligi ABA in državnem prvenstvu. Zakaj tega ni storil prej, ostaja neznanka, a na koncu se je izkazalo, da je bilo morda tako celo bolje. Pri vsem skupaj je imela prste vmes tudi sreča, a dejstvo je, da bo po vseh kolobocijah Olimpija tudi v prihodnji sezoni igrala v ligi ABA.

Sponzorji so si kot primarno nalogo zadali čimprejšnjo sanacijo dolga, kar v prenesenem pomenu pomeni, da se bodo začela pospešena pogajanja z upniki v poenostavljeni prisilni poravnavi, v kateri jim klub ponuja 20 odstotkov terjatev. Posledično bo sredstev za sestavo prvega moštva manj kot v lanski sezoni. Javnost ob tem še vedno čaka na odhod nepriljubljenega in neuspešnega predsednika kluba Janija Möderndorferja, ki naj bi bil uraden ob prvi skupščini kluba, ki pa še ni razpisana.

Sreča v nesreči

Olimpija si je tako kljub rezultatsko izjemno slabi lanski sezoni na koncu izborila nastopanje tako v evropskem pokalu kot ligi ABA. Za posebno povabilo v drugo kakovostno evropsko tekmovanje, ki bo zaradi krčenja evrolige na 16 klubov v letošnji sezoni izredno močno, so Ljubljančani v vojni med Fibo Europe in ECA premeteno stopili v bran slednji in bili za to na koncu nagrajeni, v jadranskem tekmovanju pa se od daleč zdi, kot da so odigrali vrhunski blef v stilu največjih mojstrov pokra. A le od daleč. Ob podrobnem pogledu je jasno, da ta ni bil nameren in da so imeli pri tem ogromno sreče, a na koncu vseeno izšli kot zmagovalci.

Potem ko se zmaji v državnem prvenstvu znova niso uvrstili v finale in niso izpolnili niti drugega kriterija za uvrstitev v ligo ABA, ki je prvo mesto po ligi za prvaka, je predsednik Jani Möderndorfer na vodstvo jadranskega tekmovanja naslovil ponižno pismo, v katerem je zaprosil, da se lige ne skrči na predvidenih 12 udeležencev, temveč ostane pri 14. Idejo so soglasno podprli vsi sodelujoči klubi, Olimpija pa je 15. julija na skupščini v Budvi od novega vodstva prejela posebno povabilo, za katerega bi morala po predvidevanjih odšteti 150.000 evrov. Kmalu se je izkazalo, da zaradi negotovih finančnih razmer Ljubljančani danega pogoja ne bodo mogli izpolniti, zaradi česar so sodelovanje odklonili. Poteza, ki se je po razpletu dogodkov izkazala kot sreča v nesreči. V klubu so bili namreč v tistem trenutku že pomirjeni z dejstvom, da prvič v zgodovini tekmovanja v njem ne bodo nastopili, kar jim je ob takratnem stanju celo ugajalo. Povabili sta ob odstopu Heliosa nato romali na naslova Kvarnerja in Zlatoroga, ki pa po nekajdnevnem premisleku nista uspela zagotoviti višjih finančnih sredstev za sestavo konkurenčnega moštva. Vodstvo lige je tako ostalo v zadregi, vrata pa so se znova odprla Olimpiji, saj ima Slovenija v tekmovanju zagotovljeni dve mesti. Ko je svet sponzorjev prižgal zeleno luč tudi za nastop v ligi ABA, je bil volk sit in koza cela. Ljubljančani bodo namreč v njej nastopali brez plačila 150.000 evrov, jadransko tekmovanje pa bo v svoji zbirki še naprej imelo klub, ki poleg Cibone v njem edini nastopa od ustanovitve in zaradi zgodovine predstavlja eno njegovih najbolj markantnih znamk.

Olimpija še vedno v suspenzu

Kljub srečnemu razpletu pa trenutno stanje pri Olimpiji še ni rožnato. Člansko moštvo bo 16. avgusta začelo priprave, a je še vedno brez trenerskega štaba in igralcev. Za položaj trenerja najbolje kaže Aleksandru Sekuliću, ki je lani vodil mladinski pogon zmajev in prvoligaša LTH Castings, pod pogodbo pa je le pet igralcev – Gregor Hrovat, Saša Zagorac, Blaž Mesiček, Vasilije Vučetić in Paolo Marinelli. Kakšna bo njihova usoda, še ni jasno, saj so pred časom vsi dobili proste roke za iskanje novih delodajalcev. Pred klubom je tako težka naloga – v kratkem času z izredno omejenimi financami sestaviti konkurenčno moštvo, ki si bo na parketu izborilo vsaj sodelovanje v ligi ABA. Jasno je namreč, da zmage za zeleno mizo ne bodo večne. Ob tem nad klubom še vedno visi dolg 15.000 evrov do Zlatoroga, zaradi katerega je Olimpija v suspenzu KZS in do poravnave ne more niti nastopati v državnem prvenstvu niti registrirati novih igralcev.