Ob poplavi informacij sploh ni več čudno, ko se zgodi, da velika večina za resnično sprejme kakšno, ki to sploh ni. Številni bi na primer dali roko v ogenj, da poznajo pravilni odgovor na nekatera »splošna« vprašanja, a bi bili močno presenečeni, ko bi ugotovili, da so se motili. Nekaj takšnih so pred časom širokemu krogu anketirancev postavili na neki britanski spletni strani, število napačnih odgovorov pa je bilo šokantno. Sicer so bila vprašanja malce zavajajoča, pa vendar. Kar 75 odstotkov jih je na primer na vprašanje, po kateri živali se imenujejo Kanarski otoki, odgovorilo napačno, večina, da po kanarčku, pravilni odgovor pa je, da se po pasmi psov. Še več, skoraj 88 odstotkov jih je napačno odgovorilo, katera je največja puščava na svetu, saj je večina menila, da Sahara, v resnici pa je to Antarktika. In še bi lahko naštevali...

85 odstotkov se jih moti

Je pa zanimivo, da se je med deseterico vprašanj našlo tudi takšno, ki je anketirance spraševalo, kateri avtomobil sta v priljubljeni humoristični televizijski seriji Samo bedaki in konji (Only fools and horses) vozila Rodney in Delboy Trotter (Nicholas Lyndhurst in David Jason). Kar le priča o priljubljenosti te serije na Otoku. Kakor koli, verjetno se vsi spomnite tega znamenitega rumenega trikolesnika z enim kolesom spredaj in dvema zadaj, pri katerem je zanimivo, da se je tudi v njegovem primeru med ljudstvom prijel napačen podatek, in sicer, da gre za avtomobil robin reliant. Da omenjena zvezdnika vozita robina, je namreč menilo kar slabih 85 odstotkov anketirancev, pravilni odgovor pa je, da je njuno prevozno sredstvo reliant regal supervan, ki so ga izdelovali med letoma 1953 in 1973. Je pa res, da je bil ta predhodnik robina, ki je bil v proizvodnji od leta 1973 ter ponekod vse do leta 2002.

Reliant regal je sicer eden izmed tipičnih angleških »čudaških« avtomobilov, katerega »prednost« pa je bila, da so ga po britanskih zakonih zaradi nizke teže (manj kot 355 kilogramov) šteli med tricikle in ga je bilo zato mogoče voziti zgolj z opravljenim izpitom za motocikel. Različica supervan, ki je v seriji torej v lasti družine Trotter, pa je bila tovorna verzija omenjenega vozila, kar je pomenilo, da ima zgolj dva potniška sedeža, zato se tretji potnik, na primer dedek Trotter (Lennard Pearce) ali stric Albert Trotter (Buster Merryfield), v seriji večkrat vozi kar v tovornem prostoru skupaj z Delboyevo kramo. Te je bilo celo toliko, da je imel reliant na strehi še nosilnike za dodatno prtljago, sicer pa je bila najvišja hitrost tega trikolesnika komaj 55 milj na uro (88 kilometrov na uro), člani družine Trotter pa ga v različnih nadaljevanjih večkrat označijo za staro trikolesno kripo.

Lastnik se ga je sramoval

Pri tem pa še zdaleč niso edini. Trikolesnik je namreč vseskozi tarča posmeha in številnih negativnih komentarjev, le tu in tam se najde kakšen pozitiven. Še več, njegov lastnik Delboy, ki je vozilo tudi kupil, kot v seriji rad poudari, zelo ugodno (nikdar pa ne pove, kdaj in od koga), ga je, kadar je želel na koga narediti dober vtis, raje pustil doma, ker se ga je sramoval.

Skozi leta je reliant postal redni gost in celo prava zvezda serije, o njegovi priljubljenosti pa navsezadnje priča tudi podatek, da so med snemanjem skupno uporabili šest različnih tovrstnih vozil. En avtomobil so nekemu oboževalcu namreč prodali kar med snemanjem, nekateri so se pokvarili in so jih morali nadomestili z drugimi... Tako ni čudno, da so se kasneje zelo dobro prodajali tudi na raznih dražbah – cena enega izmed njih je na primer leta 2007 presegla 50.000 evrov, povsem prvi, originalni, je ena glavnih zvezd stalne razstave v avtomobilskem muzeju Cars of the stars (Avtomobili zvezd, op. p.) v angleškem mestecu Keswick, eden je v lasti znanega nekdanjega boksarja in večkratnega svetovnega prvaka Rickyja Hattona...