Potem ko je evropska komisija pred približno dvema tednoma umaknila sporni predlog, da bi bili uporabniki mobilnikov v EU oproščeni dodatnih stroškov za gostovanje v omrežjih v drugih državah članicah vsega 90 dni letno, je danes komisija predstavila popravljeno različico predloga. Ta izpolnjuje zahteve uporabnikov in potrošniških organizacij in ne predvideva časovnih omejitev. To pomeni, da bi naročniki pri ponudnikih mobilnih storitev iz držav EU tudi med potovanji v tujino brez časovnih omejitev za mobilne storitve (klici, besedilna sporočila in internet) plačevali zgolj toliko, kot če bi se nahajali v domačem omrežju.

Predlog komisije bodo preučili še evropski regulator za elektronske komunikacije (Berec), države članice in ostali deležniki. Predlog bo v končni obliki domnevno sprejet do 15. decembra, do ukinitev dodatnih stroškov gostovanja pa bi tako lahko prišlo že 15. junija naslednje leto.

Enotni digitalni trg po meri potrošnika

Medtem ko je prejšnji predlog šel bolj na roke ponudnikom mobilnih storitev, je tokratna različica po meri potrošnikov. Seveda pa bi prav zaradi tega nov predlog lahko med ponudniki vzbudil nekatere skrbi. Cene mobilnih storitev v EU se od države do države namreč močno razlikujejo. Ob vzpostavljanju enotnega digitalnega trga tudi na tem področju so se že pred časom pojavile kritike ponudnikov, da bi uporabniki izbrali najcenejše naročniške pakete v EU in jih nato uporabljali v državah, kjer so paketi dražji.

Tovrstno ravnanje je komisija v prejšnjem predlogu želela preprečiti z uvedbo 90 dnevne omejitve na brezplačno gostovanje v tujini, danes predstavljen predlog pa predvideva drugačne varovalke. Med kršitelje pravil brezplačnega gostovanja bodo po novem šteli tisti uporabniki, ki bodo imeli ob majhni domači porabi veliko porabo v tujini, in uporabniki SIM kartic, ki bodo namenjene izključno uporabi v tujini, sicer pa bodo neaktivne.