Na sto tisoče naročnikov »neomejenih« paketov mobilne telefonije bi lahko čez manj kot dve leti med dopustovanjem na Hrvaškem in v drugih državah EU povsem brezplačno klicalo, pošiljalo SMS-sporočila in brskalo po spletu.

Latvijsko predsedstvo EU in predstavniki evropskega parlamenta so namreč dosegli kompromis glede ukinitve dodatnih stroškov mobilnega gostovanja. Ti bodo odpravljeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bo z aprilom prihodnje leto prišlo do novega znižanja evrotarife. Klici v EU bodo stali največ pet centov na minuto, SMS-sporočila dva centa, prenos megabajta podatkov pa pet centov.

Zeleno luč predlogu, ki uvaja tudi nekoliko ohlapnejša pravila glede pomembne internetne nevtralnosti, morajo prižgati še evropski poslanci na plenarni seji in članice EU na enem od ministrskih zasedanj. Vendar naj bi bila pogajanja po slabih dveh letih bolj ali manj zaključena.

Brezplačne minute tudi v tujini

Kako bo potekalo rušenje meja med evropskimi državami, še ni natančno znano, toda bržčas se bodo uresničile najhujše bojazni operaterjev. Iz dokumentov evropske komisije izhaja, da ne bodo smeli delati razlik med uporabo storitev na tujem in domačem omrežju. Tako bodo lahko naročniki tudi v EU koristili pakete z vnaprej zakupljeno količino minut in prenosa podatkov. To bi zanje v povprečju pomenilo nekaj evrov prihranka na letni ravni, za operaterje pa izpad prihodkov.

Kljub vsemu obstaja vprašanje, kaj bo s predplačniki, ki so doslej v tujini plačevali po ceniku, in tistimi naročniki, ki prekoračijo zakupljene količine. Pri Telekomu Slovenije na primer za dodatne klice v domačem omrežju računajo 16 oziroma 18 centov na minuto, pri prenosu podatkov pa 16 oziroma 60 centov na megabajt. Podobno je pri konkurenci. To pomeni precej dražjo uporabo storitev v EU, kot jo bo prihodnje leto omogočala evrotarifa.

Operaterji so si obenem izborili varovalko v obliki »pravične uporabe« oziroma določnega limita pri gostovanju. Z njim naj bi preprečili zlorabe novih pravil oziroma tako imenovano stalno gostovanje – slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji. Ko bi uporabnik porabil neko vnaprej določeno količino minut, SMS-sporočil in podatkov, bi mu smel operater dodatno zaračunati.

Internetna nevtralnost z luknjami?

Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Z njo bi prepovedali omejevanje in zaračunavanje uporabe požrešnih storitev, kot so skype, youtube ali itunes. Da bi pokrili visoke račune za vlaganja v omrežje in preprečili prekomerno uporabo potratnih podatkovnih storitev, so namreč operaterji začeli različno obravnavati podatkovni promet. Po eni strani dopuščajo uporabnikom omejeno uporabo mobilnega interneta, po drugi strani pa s posebnimi paketi ali za doplačilo dovolijo neomejeno uporabo ekskluzivnih video, glasbenih in drugih vsebin oziroma aplikacij.

Tega naj bi bilo sedaj konec. Operaterji bodo morali ves internetni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, denimo v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov. Kompromis operaterjem dovoljuje tudi ponujanje dodatnih storitev z višjo kakovostjo povezave, a le v primeru, da te ne vplivajo na osnovni dostop do interneta. To odpira možnosti za zlorabe in bi po besedah predsednika sveta za elektronske komunikacije Dušana Cafa lahko pripeljalo do interneta dveh hitrosti.