Narejen je iz kvašenega testa, ki ga kuhajo v zaprti kozici z malce mleka, tako da so na eni strani skuhani v pari, na drugi pa zapečeni. Če ga postrežejo v slani obliki, ga obložijo s kislim zeljem, v sladki različici pa polijejo z okusno vaniljevo kremo, slivovo ali vinsko omako. Cmoke lahko tudi že pred kuhanjem napolnijo z marmelado, a jih kljub temu največkrat jedo le v krušni obliki.

Dampfnudel v Nemčiji poznajo že od 15. stoletja dalje, legendarno pa je povezan tudi s tridesetletno vojno. Zgodba o cmoku in vojni pravi, da ko je zlakotena švedska vojska prišla v kraj Freckenfeld, so vojaki sprva zagrozili, da bodo vse domačine pobili, nato pa so jim ti v zameno za življenje ponudili cmoke. Lokalni pek Johanes Muck je skupaj z ženo in vajencem na hitro skuhal nekaj iz sestavin, ki jih je imel: kvasa, vode in moke. Naredil je 1286 cmokov, jih zalil z vinsko omako, tako nahranil vojsko in rešil kraj. Njegov vnuk je v zahvalo dedu postavil mestna vrata, imenovana Dampfnudeltor, narejena iz 1286 kamnitih cmokov, prebivalci Freckenfelda pa junaštvo peka še vedno slavijo z vsakoletnim festivalom, posvečenim cmoku.