»Bili smo prekratki. Povedano po pravici. Poskušali smo presenetiti, da bi imeli kolesarja spredaj, kot je bil poskus v begu Jana Polanca, a ni šlo. Nismo imeli nobenih posebnih težav, niti okvar,« je Andrej Hauptman, namestnik selektorja Gorazda Štanglja v odsotnosti, komentiral slovensko bero evropskega prvenstva v kolesarstvu, ki ga je v Plumelecu v izjemnem slogu dobil prvi favorit Slovak Peter Sagan.

Zadnja od slovenske šesterice sta krog pred ciljem (17 krogov) od zmagovalne skupine 25 kolesarjev odpadla najstarejša Matej Mugerli (51. mesto) in Jure Golčer (57.), ki sta kot ubežnik Jan Polanc (54.) končala z zaostankom treh minut. Grega Boleta (66.), ki je bil slovenski adut za tovrstni zaključek, pisan za Slovaka, je »odrezalo« že prej kot tudi Jana Tratnika in Janija Brajkoviča. Najmlajši Jan Polanc je bil v ospredju do zadnjih 27 kilometrov, glavnina ga je ujela celo zadnjega, a tovrstni poskus je propadel zaradi nerazumljive taktike velesil. »Hitra dirka. Dokler smo imeli Polanca spredaj, smo imeli situacijo dobro pokrito. Vse velike države so imele predstavnike v begu, a očitno ni ustrezalo vsem. Nerazumljivo, a to je specifika reprezentančnih dirk. Meni je manjkalo močnih dirk za pripravo, saj nimam priložnosti voziti na dirkah na taki ravni. Pet ur in pol, krči in to je odločilo, da nisem vzdržal dlje z najboljšimi,« je komentiral 35-letni Matej Mugerli.

Hauptman je razložil taktično zakulisje. »Glede na traso je bilo vsem jasno, da bo Sagana težko premagati, zato je bilo razumljivo bežati naprej in stran od njega. Mi smo to poskušali. Z Janom Polancem smo imeli priložnost, da bi se pokazali v ospredju, za deseterico, kar bi bil rezultat. Tako pa so beg izničili. S te plati nerazumljiva taktika velesil. Zaključek se ni obrestoval niti Italijanom, saj je bil Ulissi šele deveti, niti Belgijcem z osmim Gilbertom, pa še veliko je razočaranih. Nekateri zvezdniki so imeli očitno preveč vpliva na taktiko, smeji se Petru Saganu. Dobil je sprint, pa še zadihan ni bil,« je razmišljal Hauptman, edini Slovenec s kolajno s svetovnega prvenstva 2001 in sedaj trener mladinske ekipe Radenske, ki je z bronom Tadeja Pogačarja med mladinci osvojila prestižno kolajno na tem EP.

Ker najboljša med članicami Polona Batagelj (32.) in mlajšimi člani David Per (33.) v soboto nista pripravila presežka, je vrhunec slovenske bere na premiernem prvenstvu elite sedmo mesto Primoža Rogliča v vožnji na čas. Že v petek je odšel na Nizozemsko, kjer se danes začenja Eneco Tour. Peter Sagan je celo najel zasebni let, da je lahko uresničil reprezentančni in klubski program dirk. »Sem ponosen, da sem prvi evropski prvak,« je dejal Sagan. »Sem le prvi za najboljšim svoje generacije,« pa je pripomnil drugi Francoz Julian Alaphilippe.