Saj veste, Hrvati so nas pošteno namahali v številu kolajn na olimpijskih igrah. Pa slovenski trener njihove kopjemetačice gor ali dol. Številke govorijo same zase. Najbolj bolijo njihove medalje in uspehi v ekipnih športih. Žal Hrvati ne znajo igrati hokeja, da bi jih vsaj na ledeni ploskvi lahko »nepričakovano in presenetljivo« razsuli in bili vsi srečni zavoljo tega. Hrvaški turizem cveti in posledično slovenski promet – stoji. Vsi zahodnjaki drvijo v lepo njihovo, pri nas pa se ustavijo le v avtocestnih zastojih. Turistične prihodke štejejo v milijardah, nočitve v milijonih. Da norega gostilničarja, ki je štirim bedastim Nemcem za flašo vina zaračunal tri tisoč evrov, sploh ne omenjam. Poznate kakšnega našega oštirja, ki bi mu uspelo buteljko slovenskega vina prodati za tak denar? Dobro, boste rekli, da imajo štalo vsaj z volitvami. Kakšno štalo? Lepo so šli na volišča, izbrali, kar so izbrali, zdaj se bodo malo pogajali in na koncu bodo imeli eno čisto fino vlado. Kot se to vsakič dogaja tudi pri nas. Nič posebnega.

Ampak dosti hujše od razočaranja nad uspešnimi Hrvati je razočaranje nad povsem bebavimi Avstrijci. Ti bodo, kot veste, morali ponavljati predsedniške volitve. Ker so se zmotili pri štetju glasovnic. Avstrijci! Narod, ki ulice glavnega mesta vsako jutro pere z milnico! Kjer nageljni v koritih na okenskih policah cvetijo še januarja. Kjer kapitalist še pomisli ne, da delavcu ne bi plačal štirinajste plače in še božičnice povrhu. V najbolj poštirkani državi na svetu se – zmotijo pri štetju volilnih glasovnic. Ampak to še ni vse. Zmenili so se, da bodo volitve ponovili. Drugega oktobra. Pa jih ne bodo. In zakaj ne? »Zaradi organizacijskih in tehničnih razlogov.« Pazite zdaj, tiskarna, ki tiska volilno gradivo, ni mogla zagotoviti dovolj dobrega lepila za ovojnice za glasovanje po pošti. V Avstriji obstaja tiskarna, ki dela take kuverte, ki se ne zalepijo. Pa to je noro! Narobe svet. Človek se zdaj niti na Avstrijce ne more več zanesti. Še malo, pa bomo poslušali novice o strahotno slabem šolskem sistemu na Švedskem, pokvarjenem vinu v Franciji in, kaj pa vem, goljufijah pri izpuhih v kakšni od urejenih nemških tovarn. Uf. To smo že ...

Pa pri nas? Pri nas vse cveti. Pri nas smo se, verjetno tudi iz zgoraj omenjenih razlogov, prenehali ozirati navzdol in navzgor. Prenehali smo se škodoželjno smejati južnim in nebogljeno občudovati severne sosede. Postali smo krasna, urejena, moderna in povsem normalna država. Najprej nas je obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. In Gorenjci smo po dolgih letih, celo desetletjih dobili novo, čudovito bleščečo se plast asfalta na glavni cesti od Hrušice proti Kranjski Gori. In tako se bo tudi nadaljevalo! Pa ne zaradi Putina, pač pa zaradi naše opozicije. Imamo krasno, v prihodnost in dobrobit naroda usmerjeno opozicijo, ki se kar tepe, kdo bo prej vložil kakšno interpelacijo. Samo tako naprej, lepo prosim. Le nikar ne pokurite vseh nabojev z eno samo, vladno interpelacijo. Lepo po vrsti. Ministra za ministrom.

Ker kakor hitro vi vložite interpelacijo, smo državljani takoj na boljšem. Težave z blejsko obvoznico so rešene v enem popoldnevu in Blejcem je obljubljeno, da bodo v kratkem dobili ne le eno, pač pa dve obvoznici. Primorci bodo tisti nesrečni drugi tir dobili že prihodnje leto in če bodo pridni (in bo opozicija vložila še kakšno interpelacijo), bodo povrhu tega dobili še tretjega. Čakalnih dob v zdravstvu praktično ne bo več, bolnišnice pa bodo tako moderne, da nam jih bodo zavidali Avstrijci. Ti bedniki, ki še volitev ne znajo speljati, kot se spodobi. No, a se nimamo fajn?