Danes bodo v Atenah izvolili novega predsednika Evropske nogometne zveze Uefa in lahko se zgodi, da bo Slovenija z Aleksandrom Čeferinom dobila eno pomembnejših svetovnih športnih funkcij. O Čeferinu je bilo doma že veliko napisanega, zanimivo pa je pogledati, kaj o njem pišejo v tujini.

Novica o njegovi kandidaturi je segla daleč čez evropske meje, vse do Indije, Južne Afrike in Nove Zelandije. Na južnoafriškem portalu sport24.co.za so recimo v obširni analizi kandidatov zapisali, da je »49-letni Slovenec nov obraz v nogometu, kritiki pa mu očitajo, da je preblizu predsedniku Mednarodne nogometne zveze Fife Gianniju Infantinu«. Prav temu, kako blizu je Čeferin Infantiniju, so največ pozornosti posvetili tudi na washingtonskem portalu McClatchyDC, ki je sicer specializiran za ameriško notranjo politiko. V obsežni analizi volitev predsednika Uefe so kot dokaz Čeferinove povezave z Infantinijem navedli, da je bil predsednik Fife na otvoritvi nogometnega centra na Brdu pri Kranju ter da so kmalu potem za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost Fife, ki nadzoruje tudi Infatinijeve dohodke, določili Tomaža Vesela, »Slovenca, ki s Čeferinom igra nogomet v veteranski ligi«.

Sicer pa se v Ameriki poročanje o Čeferinu osredotoča na njegovo svežino. Na portalu ESPN Čeferinu kot prednost pripisujejo to, da je novinec, »malo znan zunaj svoje domovine.« Po drugi strani pa kot argument proti izvolitvi navajajo, da »se nekaterim zdi, da zaradi pomanjkanja izkušenj nima dovolj povezav in moči za tako izpostavljen položaj«. Na koncu so zapisali, da je Čeferin »outsider«, ki bo v primeru izvolitve »pretresel stare mačke Uefe.«

BBC o superligi, DW o etičnem kodeksu

Medtem ko je srbski Blic v intervjuju najbolj zanimalo, ali se bo zavzemal za regionalno ligo in kaj bo naredil s huligani, je BBC več pozornosti namenil Čeferinovem mnenju o super ligi, zato so izpostavili njegovo izjavo, da ni govora o kakšni superligi, češ da bi to povzročilo vojno med Uefo in največjimi klubi. Ni presenetljivo, da BBC najbolj zanima vprašanje superlige, saj gre konec koncev za velik denar in interese kapitala, v tem primeru kitajskega. Za idejo o superligi stoji kitajska poslovna skupina Wada, ki je med drugim lastnica večine delnic Atletico Madrida, napovedali pa so tudi, da bi tako ligo najboljših klubov z lahkoto financirali. Kako pomemben je kapital, so namignili tudi v Der Spieglu, ki Čeferina opisuje kot športnega političnega novinca leta, ki »zelo dobro ve, da volitev ne bodo odločili intervjuji«.

Malce bolj osebni so bili pri Deutsche Welle, ki Čeferina opisuje kot človeka, o katerem njegovi znanci v Sloveniji govorijo, da je velik borec. »Pa ne zato, ker ima črni pas v karateju ali ker je petkrat prečkal Saharo, nazadnje z ženo in hčerami, temveč zato, ker je človek moči in inteligence. Dobro ve, kaj je moč in kako jo uporabljati.« Mislijo, da zato, ker se je rodil v »bogati in vplivni družini«. Opisujejo ga kot človeka etičnih načel. Nato pa kot argument proti njegovi etičnosti omenjajo pritožbo o kršitvi odvetniškega etičnega kodeksa, ki je bila podana proti njemu, ter dolg NK Koper, ki je kljub temu od Nogometne zveze Slovenije dobil licenco za prvo ligo. Nazadnje mu mladost pripišejo kot prednost, a dodajajo, da je osnovno vprašanje kljub vsemu to, kako je mogoče, da je »do zdaj skoraj neznana oseba dobila podporo polovice vseh nacionalnih organizacij? S podporo od zunaj ali z dobrim mreženjem?«