So volitve za naslednika Michela Platinija na vrhu Evropske nogometne zveze (Uefa) že odločene? Če gre soditi po javni podpori Aleksandru Čeferinu, bo slovenski kandidat pojutrišnjem na izrednem kongresu v Atenah že v prvem krogu glasovanja postal vodilni človek evropskega nogometa.

Čeferinovo zmagoslavje lahko prepreči le še nenaden zasuk volilnega telesa, ki se je med poletjem močno nagnilo na stran predsednika Nogometne zveze Slovenije. Dva dni pred volitvami je glas za Čeferina napovedalo 29 od 55 držav članic, pričakovati pa je, da bo končna razlika v boju z nizozemskim tekmecem Michaelom van Praagom še večja. Po nekateri informacijah naj bi Čeferin dobil glasove kar 40 evropskih držav. Nazadnje se je za njegovo podpornico izrekla dežela evropskih prvakov Portugalska, medtem ko naj bi številne trenutno še neodločene države (Belorusija, Moldavija, Litva, Latvija, San Marino, Malta...) slovenskega kandidata podprle najkasneje na sredinih volitvah.

Čeferin ne želi napovedovati izida volitev. Nemški tednik Bild je povzel njegovo izjavo, da se med članicami Uefe čuti priljubljenega, vendar je opozoril, da bo šele na volitvah znano, koliko podpore bo dobil. V minulih dneh je moral Čeferin odgovarjati na številna vprašanja tujih novinarjev in se zagovarjati pred obtožbami norveških kolegov, ki so zapisali, da je Čeferinova kampanja povezana z obljubami v zameno za glasove. Čeferin je namigovanja zanikal in se raje posvetil predstavitvi programa, ki ga želi uresničiti ob prevzemu visokega položaja.

Van Praag izpostavlja pomanjkanje izkušenj Čeferina

Čeferinov edini nasprotnik na atenskih volitvah Michael van Praag kljub javni podpori zgolj treh držav ostaja optimist. Za domače medije je dejal, da je doslej obiskal več kot štirideset evropskih dežel. »Mediji izpostavljajo Čeferina kot najresnejšega kandidata za vrh Uefe, a sem lahko samozavesten, saj sem na predstavitvah pri številnih članicah dobil dober občutek. Na podlagi številnih izkušenj z delovanjem v funkcionarskih nogometnih vodah sem članom Uefe jasno povedal, kje so slabosti v tej organizaciji. Imam dovolj povezav, da lahko nemudoma začnem spremembe. Če nimaš izkušenj, lahko traja vsaj leto dni, da najprej spoznaš ustroj Uefe in šele nato zagrizeš v reforme,« je Čeferina ošvrknil van Praag.

Zmagovalca volitev čakajo na predsedniškem položaju Uefe številni izzivi. Znano je, da organizacija po številnih korupcijskih aferah potrebuje svež veter, med drugim pa bo zahtevno ugoditi željam najmočnejših klubov, ki želijo večjo veljavo na mednarodnem prizorišču. Po poročanju angleškega tiska sta oba kandidata za predsednika Uefe prejšnji konec tedna prejela pismo najmočnejših evropskih lig, v katerem so ju spomnili na spoštovanje odločitve Uefe, da bodo imeli v ligi prvakov čez dve leti zagotovljen nastop po štirje klubi iz španske, angleške, italijanske in nemške lige.

Spomnimo, da se je Čeferin v predvolilni kampanji večkrat zavzemal za enakopravnejši položaj evropskih klubov, kar pa je v neskladju z omenjeno odločitvijo Uefe.