Nekoč smo kurili centralne peči na drva in premog, potem je prišlo olje, tu je mestni in utekočinjeni plin, v nekem obdobju so vsi prisegali na peči na pelete in sekance, potem peči s prisilnim vpihovanjem zraka na pelete in polena, zadnja leta so na pohodu toplotne črpalke, ki so bile najprej v sistemu voda/voda, podtalnice, sonde ali kolektorja, zadnja leta pa so tu zelo učinkovite toplotne črpalke v sistemu zrak/voda. V vse to pa lahko vključimo še različne IR panele, ki so kot dodatno ali celo osnovno ogrevanje postali priljubljeni zadnja leta. In kje je odgovor na vprašanje? Pravzaprav se skriva v kombinaciji. Kombinaciji primernega sistema ogrevanja glede na objekt, seveda pa je temeljno vprašanje, kako je zgrajen in kje stoji.

Elektrika še vedno med cenejšimi energenti

Zelo dobro izolirana hiša nekje na Primorskem, pa tudi v osrednji Sloveniji, potrebuje relativno majhno količino energije za ogrevanje. In potem je treba iskati primeren sistem. Brez pomisleka bi vam v takem primeru priporočil toplotno črpalko, talno gretje, za hitro uravnavanje toplote v energijsko učinkoviti hiši pa so relativno dober odgovor tudi IR paneli in celo inverterske klimatske naprave. Elektrika je namreč še vedno eden cenejših energentov, čeprav se na to, da bo tako tudi ostalo, na dolgi rok ne moremo zanašati. Seveda pa so razlike, kako je objekt grajen, kakšna okna ima in še zlasti, kako je urejeno prezračevanje. V takem objektu so morda tudi nekoliko dražji energenti, ki imajo prednost v enostavnosti namestitve in uporabe, še bolj privlačni.

Slabša izolacija - več energije

Za slabše izolirano hišo pa potrebujemo več energije. Nekoč je Rudi Kronovšek, ustanovitelj podjetja Termo-tehnika, d.o.o., specialist za toplotne črpalke, dejal, da so te primerne tudi za bolj potratne stavbe, kajti večje ko so izgube, pomembnejši je energijsko varčen sistem. S tem se strinjamo, ampak vseeno so v potratnih objektih zelo zanimivi tudi sistemi ogrevanja na lesno maso. Seveda je predpogoj, da so sodobni, ne pa stare, preživete peči izpred 30 ali celo več let, ki se jim o dobrem izkoristku »ne sanja«. In pri ogrevanju na biomaso nikoli ne pozabite na primerno suhost drv, kajti tudi to odloča o energijski učinkovitosti samega energenta.

Ugodje uporabe in enostavnost rokovanja

Pri izbiri energetskega sistema za ogrevanje objekta je zelo pomembno tudi ugodje uporabe in enostavnost rokovanja. Nekoč nas je o peletih spraševala neka bralka, ki je tožila nad težavami z oskrbovanjem peči, pa smo ji hitro predstavili možnost samodejnega polnjenja in dostave peletov v velikih vrečah. Tukaj moramo omeniti tudi mestni plin, ki je zaradi enostavnosti vgradnje, same peči in dimnika med bolj zanimivimi, utekočinjeni naftni plin je sicer med najdražjimi energenti, ampak če upoštevamo enostavnost vgradnje, izjemno čistost in tudi varnost sodobnih peči, je tudi ta energent zanimiv. Kot še posebej daljinsko ogrevanje.

Univerzalnega odgovora ni

In kakšen je enostaven recept? Vse skupaj se začne pri gradnji, vprašanju o tem, kakšen je objekt, kakšna so pričakovanja uporabnikov in še številnih drugih vprašanjih, potem pa se začne izbira energenta oziroma ogrevalnega sistema. Univerzalnega odgovora ni, najboljši in najvarčnejši sistem pa mora biti enostavno pisan na kožo vsem. Objektu in stanovalcem.

Andrej Kek