Žal se pomen toplotnih črpalk večkrat podcenjuje, s pomočjo različnih finančnih spodbud pa bi bilo moč njihovo uporabo še dodatno okrepiti povsod, kjer uporabniki ogrevajo sanitarno vodo le s pomočjo električnih bojlerjev, izven kurilne sezone pa tudi pri nekaterih centralnih sistemih na biomaso. Danes nekateri zaradi potreb po topli vodi vsakokrat zakurijo v peči, kaj to pomeni v najbolj vročih mesecih, pa si lahko predstavljamo. In če je ob tem še zalogovnik vode premajhen, je vse skupaj še bolj pereče.

Posebnosti toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode

Osnovni modeli imajo v enoti vključen zalogovnik in toplotno črpalko ter vso elektroniko. Zalogovniki so različnih velikosti, v osnovi pa imajo vgrajen elektronski termostat, s katerim lahko izberemo segrevanje vode do temperature 60 stopinj Celzija, smiselno pa je, da ima toplotna črpalka možnost vključitve antilegionelnega programa. Bojlerji imajo praviloma plaščni kondenzator, ki zmanjšuje nabiranje vodnega kamna, njihove moči pa so različne. Najboljši modeli (npr. Kronoterm S2 Eco) imajo vgrajen zelo zmogljiv in energetsko varčen rotacijski kompresor ter uporabljajo ekološko hladivo R134a, ki omogoča segrevanje vode tudi prek 60 stopijn Celzija. Imajo tudi večji uparjalnik in plaščni kondenzator, vgrajen pa je tudi termoekspanzijski ventil in zelo varčen EC-motor ventilatorja.

Zaradi naštetih prednosti in povsem nove konstrukcijske izvedbe je energetska učinkovitost teh črpalk precej večja; za 38 odstotkov večja v primerjavi z osnovnimi izvedbami – grelno število pa je med 4,3 in 4,5. Imajo vgrajen plaščni kondenzator, ki je nameščen na obod plašča bojlerja in tako ne pride v stik s sanitarno vodo. Zaradi tega tudi ni nabiranja vodnega kamna na kondenzatorju, s čimer je zagotovljena dolgoročna učinkovitost toplotne črpalke. To je še posebno pomembno na območjih z zelo trdo vodo. Območje delovanja toplotne črpalke je praviloma med 7 in 35 stopinjami Celzija. Nizkotemperaturne toplotne črpalke pa lahko delujejo tudi do temperature –10 stopinj Celzija.

Tudi pri temperaturi globoko pod lediščem

Če želimo ogrevati sanitarno vodo tudi, ko temperatura vstopnega zraka pade pod 7 stopinj Celzija, je treba izbrati toplotno črpalko z odtaljevanjem, ki lahko dela tudi do – 10 stopinj Celzija temperature vstopnega zraka. Seveda se s padanjem temperature vstopnega zraka zmanjšuje tudi grelna moč toplotne črpalke, zato takrat po potrebi dodatno vključimo električni grelec. Te izvedbe so zelo primerne za vgradnjo v pasivne in nizkoenergijske hiše, kjer lahko črpamo tudi zunanji zrak.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo praviloma zajemajo zrak iz okoliškega prostora, kamor ga tudi vračajo. Tako lahko izberemo sistem samostojne postavitve (črpanje na vrhu črpalke), lahko pa s pomočjo cevi s pomočjo zračnih priključkov topel zrak dovajamo iz sosednjih prostorov in jim ga vračamo hladnega; druga možnost je dovajanje toplote iz pretoplih prostorov in odvajanje hladnega zraka na prosto. Če tako ogrevanje sanitarne vode primerjamo z ogrevanjem s solarnimi grelniki, vidimo, da je naložba za polovico manjša.

Samostojni agregat toplotne črpalke

Če že imate vgrajen bojler (200 in več litrov), lahko vzporedno k obstoječemu ogrevalnemu sistemu priključite tudi samostojni agregat toplotne črpalke. Najprej se toplotna črpalka namesti v prostor, ki ga želite ohlajati, nato pa se med toplotno črpalko in bojlerjem izvede vodovodna povezava – r1/2” (oz. več pri močeh nad 2 kW) dolga do 15 metrov. Za sistem povezave potrebujete še obtočno črpalko, raztezno posodo in varnostni ventil.

Zelo zanimivi modeli so podobni klasičnim malolitražnim bojlerjem in se lahko namestijo kar v kopalnico. Najbolj primerni so za manjše bivalne enote, apartmaje in tudi stanovanja v večstanovanjskih hišah. S tem se je uporabnost toplotnih črpalk razširila na skoraj vsa možna področja. V stanovanjih jih lahko namestimo v kopalnico, shrambo ali podobne prostore in toploto črpamo iz istega ali pa iz sosednjih prostorov, ohlajen zrak pa odvajamo pozimi v okolico, poleti pa nazaj v prostore. Primerni so za družine z do štirimi člani, odlični pa so tudi zato, ker ne potrebujejo dolgih razvodov vroče vode in cirkulacije.

Toplotne črpalke so pametna in nezahtevna naložba, ki se relativno hitro povrne. (hh)