Upoštevati je treba mnenja različnih strokovnjakov od arhitektov do inštalaterjev in seveda pečarjev. Izbrati moramo pravilno, da nam kamin zagotavlja toplino, pa spet ne preveč; da vidimo ogenj in ne plasti saj; da nam je všeč ves čas in ne samo trenutno…

Primerna moč

Vsi si želimo veliko steklo, vendar je to lahko tudi velika dilema. Veliko kurišče s sabo prinese tudi veliko moč. Moč, ki je velikokrat ne potrebujemo. V prehodnem času denimo potrebujemo le malo dogrevanja (morda le dodano stopinjo ali dve), pa nam je že toplo. Kaj je posledica tega? Največkrat umazano steklo, ki nastane zaradi uporabe premajhne moči ognja.

Rešitev za to je kar nekaj. Prva je, da vgradimo kamin z akumulacijo toplote. To zagotavljajo različne šamotne plošče. Pečarstvo Golob ponuja plošče HMS, ki reducirajo toploto do 30 odstotkov. Sprejmejo višek toplote in jo čez čas vračajo v prostor. Bistvo tega je, da se velikost kamina ne spreminja, zmanjša pa se vdor toplote v prostor. Res pa je, da še vedno ostane toplota, ki gre v prostor skozi steklo. Tega je nekje od od 30 do 45 odstotkov, a se tudi to da reducirati z dvojnim steklom, s čimer dosežemo, da se zmanjša vdor toplote v prostor na 20 do 25 odstotkov. Vendar vsa kurišča niso narejena za dvojna stekla. Biti morajo zelo kakovostna, ker dvojna stekla prinesejo kar nekaj posledic. Poviša se temperatura v kurišču, steklo je bistveno bolj čisto, ostane bistveno manj pepela. Najpomembneje pa je, da kamin lahko uporabljamo pri bistveno manjši ali najvišji moči in steklo bo v vsakem primeru ostalo čisto.

Možnost zmanjšanja pregretja prostora lahko dosežemo tudi z vgradnjo kurišča z vodnim izmenjevalnikom, ki višek toplote odda v zalogovnik tople vode. Pri tem načinu se lahko uporablja ogenj v polni moči in pri pravi izbiri kurišča ne opazimo razlike v čistosti izgorevanja. Spet pa je dobro, da je kurišče pravo po moči in ima dvojno steklo. Tako ni potrebe po nenehnem čiščenju stekla.

V Pečarstvu Golob imajo v prodajnem programu blagovno znamko HOXTER, ki ponuja vse našteto. Poleg ravnih in tunelskih kurišč z dvojnim steklom lahko izberete tudi vogalno kurišče z dvojnim steklom v treh dimenzijah, ki ima zaprt vmesni prostor in ne zahteva dodatnega čiščenja ali vzdrževanja. Tako lahko ustrežejo še tako zahtevnim strankam. Vsa ta kurišča pa so tudi zrakotesna in imajo dovod zunanjega zraka, ki je v današnji gradnji obvezen. Zelo je pomembna tudi čistost izgorevanja, ki ga ta kurišča zagotavljajo.

Akumulacijske peči

V velikem porastu je tudi zanimanje za ogrevanje z akumulacijskimi pečmi. Trenutno so med najkakovostnejšimi kurišči masivne peči HOXTER, ki se poleg dolgotrajne akumulacije ponašajo tudi z dvojno zasteklitvijo in načinom popolnega izgorevanja. To je v Evropi že nuja predvsem za ohranjanje narave. Bistvo teh masivnih peči je bistveno manjša moč (od 2 do 4 kW), vendar je omogočeno dolgotrajno ogrevanje, ki se izredno dobro izkaže v lesenih hišah, ki slovijo po dobri izolativnosti, vendar slabši akumulaciji toplote. Te peči so primerne za pogosto uporabo, ker so energijsko učinkovite. Na voljo je velika izbira oblik in velikosti, vsaka pa se prilagodi prostoru. Velik trend so tudi prostostoječe peči z akumulacijo, ki omogočajo kakovostno ogrevanje in čistost stekla.

Pri Pečarstvu Golob prihodnost gradijo predvsem na kakovosti in jim ta način kaže pravo pot, saj so na našem trgu prisotni že 30 let. Imajo svoje znanje in izkušnje. Ne držijo se za vsako ceno tradicije, ker sta le razvoj in napredek prava pot. Zdaj vam po novih merilih pripravijo tudi izračun dimnih plinov za vašo peč.

Več informacij na: www.peci-kamini-golob.si