Nadstreški se lepo skladajo z arhitekturo hiše in njeno okolico. Sama arhitekturna zasnova je enostavna, gre za ravne linije. Hiša z dvokapnico ostaja glavna enota, h kateri so priključeni ali postavljeni nadstreški z ravno streho. Vhod v hišo je z nadstreškom lepo označen, pomembno pa je tudi, da nam streha omogoča, da v hišo vstopamo po suhem.

Nadstrešek za avtomobile je priključen k hiši z zahodne strani. Želeli smo, da je nosilna konstrukcija tanka, zato je izdelana iz kovine. K nadstrešku za avto je priključena še vrtna lopa, ki smo jo v drugi fazi izdelave povečali, saj so prebivalci potrebovali dodatne kapacitete. Pri izdelavi vrtne lope je pomembno, da je izdelana tako, da se ob nalivih v njej ne zadržuje voda, da imamo urejeno odvodnjavanje s strehe. Lepo je, če so žlebovi minimalistični ali celo skriti v notranjost stebra. Nadstrešek za avto je proti zasebnemu delu okolice zastrt z lesenimi letvicami. Obenem pa lopa in nadstrešek ločita prednji del okolice od njenega zasebnega dela.

Zasebni del vrta je opremljen z nadstreškom na terasi in letno kuhinjo. Južna stran hiše ima močno sonce, zato smo na terasi zgradili nadstrešek. Streha nadstreška je steklena, pod njo pa imamo dvojna lesena stropna senčila, ki jih lahko premikamo. Rešitev s senčili nam daje optimalen izkoristek. Ko je zelo vroče, jih popolnoma raztegnemo po celotni dolžini, ko pa si želimo, da bi se prostor segrel, senčila pospravimo in svetlobi omogočimo prosto pot. Takšna rešitev nam nudi prijetno bivanje že od zgodnje spomladi pa vse do pozne jeseni. V bližini je tudi nadstrešek nad letno kuhinjo, ki je prav tako kot ostali elementi pobarvan v belo in sivorjavo. Z dvobarvno kombinacijo ustvarimo kontrast in naredimo pestrost v prostoru. V bližini je tudi zelenjavni vrt, kjer doma pridelano zelenjavo pripravimo v letni kuhinji.

Pomemben element je tudi voda, zato smo postavili leseno pipo s priključki za zalivanje, polnjenje otroškega bazena ali za žejnega hišnega ljubljenčka. Na vodo pa ne pozabite tudi v letni kuhinji. Pri opremljanju zunanjega prostora je pomembna celotna okolica, kamor umestimo tudi svoj zasebni del vrta. Ta naj bo še posebej pisan nam na kožo, saj se bomo tam zadrževali največ časa. Poleti je takšen ambient kot nalašč za družinski piknik in večerna druženja s prijatelji. (kt)