V četrtek so bile oči finančne javnosti uprte v zasedanje Evropske centralne banke (ECB). Ta po pričakovanjih ni posegla po dodatnih ukrepih, saj trenutna tveganja, vključno z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, po mnenju bančnikov vsaj za zdaj ne predstavljajo nevarnosti za okrevanje evrskega območja. Obrestne mere so ostale nespremenjene, program odkupovanja obveznic pa ostaja na ravni 80 milijard evrov na mesec vsaj do marca prihodnje leto. Kljub nekaterim kritikom je predsednik ECB Mario Draghi ponovno poudaril, da nedavno sprejeti ukrepi učinkujejo, hkrati pa izpostavil, da zgolj denarni ukrepi niso zadostni in da je za okrevanje evropskega gospodarstva bistvena tudi hitra in učinkovita izvedba strukturnih reform. Odločitev ECB je sicer okrepila vrednost evra, vendar pa negativno vplivala na kapitalske trge.

Na drugi strani Atlantika pretekli teden ni bilo večjega števila objav, še najbolj sta izstopala podatka s trga dela in o aktivnosti v storitvenem sektorju. Medtem ko trg dela nadaljuje po poti okrevanja – v tednu, ki se je končal 2. septembra, je za nadomestila za brezposelnost zaprosilo le 259.000 Američanov, kar je manj od pričakovanj –, je nasprotno razočarala objava podatkov o storitveni aktivnosti. Ta se je avgusta upočasnila na najnižjo raven v zadnjih šestih letih. Kljub malce slabšim podatkom v zadnjem tednu pa je splošna slika ameriškega gospodarstva še vedno solidna in predvideva triodstotno gospodarsko rast. Posledično se v ameriški centralni banki krepi pritisk za dvig ključne obrestne mere že na septembrskem zasedanju, kar je ključno za petkov in tudi tedenski upad delniških tečajev.

Težko pričakovana je bila onkraj luže v preteklem tednu tudi že tradicionalna predstavitev nove različice pametnega telefona iphone ameriškega tehnološkega velikana Apple, ki pa ni uspel potešiti pričakovanj vlagateljev. Vrednost delnice je posledično upadla za 2,4 odstotka. Nasprotno pa je objava Appla, da v njihovo trgovino App Store prihaja videoigrica Super Mario Run, ki trenutno sodi med najbolj priljubljene videoigre, povzročila kar 13-odstotni poskok vrednosti delnic družbe Nintendo, saj bo pozitivno vplivala na prodajo podjetja.

Ob robu srečanja voditeljev najmočnejših držav na svetu sta Rusija in Savdska Arabija, največji svetovni proizvajalki nafte, sklenili dogovor o sodelovanju pri stabilizaciji cene tekočega zlata. Cena severnomorske nafte brent je tako po izjavi poskočila nad 49 dolarjev, a je petodstotna rast hitro splahnela, potem ko je savdski minister za energijo poudaril, da za zdaj ni potrebe po zamrznitvi proizvodnje.

Največja država s trgov v razvoju, Kitajska, je avgusta na račun povečanega uvoza premoga in drugih surovin poročala o rasti uvoza za 1,5 odstotka, kar je prvič v skoraj dveh letih in prijetno presenečenje v primerjavi s predhodnim mesecem, ko je bilo na letni ravni zaznano 12,5-odstotno znižanje. Rast cen surovin sicer deloma predstavlja pomemben dejavnik rasti uvoza, a povečanje odraža tudi močnejše domače povpraševanje. To poleg izboljšanja stanja drugega največjega svetovnega gospodarstva nakazuje tudi boljše obete za kitajske proizvajalce. Znamenja izboljšanja je zaznal tudi izvoz, ki je na račun krepitve povpraševanja iz Amerike, Evrope in Japonske upadel manj od pričakovanj.