Novi trener Olimpije Luka Elsner je v Stožicah debitiral s težko izbojevano zmago proti vodilni Gorici. Ljubljančani, ki so končno zaigrali napadalno po okusu navijačev, so imeli v zanimivi tekmi kopico priložnosti, a so bili znova neučinkoviti. Odpor borbene in žilave Gorice so strli šele z golom rezervista Etiena Velikonje v 87. minuti iz enajstmetrovke. Sodnik Nejc Kajtazović je potreboval kar nekaj sekund za razmislek, če je treba igranje Andreja Kotnika z roko, potem ko je zamudil izbijanje žoge, kaznovati s kazenskim strelom. Ljubljančani se tokrat ne morejo pritoževati nad odločitvami sodnika, saj jim je nekaj minut pred tem podaril prosti strel z roba kazenskega prostora in nakazal, kakšen bo kriterij v zaključku tekme.

»Najbolj me jezi, da je derbi odločila situacija, po kateri ne vem, ali je bila roka ali ne. Tudi sodnik ni bil odločen, saj je čakal deset sekund, da bo zapiskal,« je menil trener Gorice Miran Srebrnič, ki je obžaloval zapravljene priložnosti svojih varovancev, obenem pa je bil ponosen na njihovo požrtvovalnost in borbenost. »Spornega trenutka sploh nisem videl. Zoprne so takšne stvari, ko igralca ob izbijanju žoga zadene v roko,« je sporni trenutek komentiral trener Olimpije Luka Elsner.

V golu nepolnoletni Vodišek

Olimpija je zaigrala napadalno v sistemu 4-3-3. V golu Olimpije je na račun dobrega dela debitiral še nepolnoletni Rok Vodišek, ki je edino posredovanje na tekmi opravil z odliko. Vseskozi je dajal varnost ekipi in bil pomemben člen, da je mreža ostala nedotaknjena. Postavni in ostri štoper Bajrić je bil na levem boku, čeprav bi bil bolj koristen kot defenzivni vezist. Položaj Elekeja na levi strani napada se (še) ni izkazal za optimalnega glede na njegovo hitrost in prodornost. Na desni strani napada je bil zelo razigran Kirm, medtem ko Benko, ki je prejel tudi veliko udarcev, kot vodja napada še ni ujel prave forme.

»Čustva so bila na visoki ravni, zato sem izjemno vesel prigarane zmage. V prvem polčasu ni bilo dobro, saj je imela Gorica tri, štiri odprte strele. Šele ko smo v drugem polčasu od 60. minute naprej spustili žogo na tla, smo izdelali konkretne situacije za dosego gola. Morali bi zadeti že prej kot šele v 87. minuti. Vseh 90 minut ni bilo popolnih, a je super, ko se na koncu izide z zmago. Vse pomanjkljivosti, ki jih imamo, smo prikrili z motivacijo in željo,« je tekmo videl Elsner. Ko je opazoval ogrevanje pred tekmo, ni mogel prikriti živčnosti, da bo debitiral na klopi Olimpije, kjer se od njega pričakuje zmage in prvo mesto na lestvici. A obenem kot trener živi za takšne tekme z veliko adrenalina.

Olimpija je spet zasedla vodilni položaj, a gneča je velika, saj je prvih pet moštev v razmaku dveh točk. »Najboljši položaj je biti prvi, a s tem nismo dosegli še ničesar. Vsaka tekma bo svoja zgodba, mi pa moramo napredovati prav vsak teden. Do naslednje tekme z Aluminijem moramo treninge izkoristiti, da bomo boljši,« je pogled v prihodnost usmeril Elsner.

Krškemu zmanjkal centimeter višine

Do (pre)hitre izključitve Marka Nunića je bil v Ljudskem vrtu še dvoboj. Potem pa ne več. Radomlje že z enajstimi težko konkurirajo v prvi ligi, z desetimi so jo s štirimi goli iz Ljudskega vrta še dobro odnesli, saj so vijoličasti še trikrat zadeli okvir vrat. »Zadovoljen sem, da se nismo obnašali nonšalantno,« je povedal Darko Milanič. Pohvalil je branilce, ker niso dopustili praktično ničesar, in tokrat tudi napadalce. Sunny Omoregie je bil dvakrat tam, kjer je bil letos že trikrat poprej. Zabil je tudi Milivoje Novaković, toda gibčnost Luke Zahovića nakazuje, da bo gneča v napadu tudi v sredo, ko se bosta tekmeca pomerila še v pokalu.

Na Bonifiki bi bil glede na videno sprejemljiv tudi razplet z zmago Krškega, ki si za igro zasluži celo boljšo oceno kot Koper. Gostitelji so bili v ključnem trenutku bolj učinkoviti in so si z zadetkom kapetana Datkovića priigrali tretjo zaporedno zmago. »Nič ni slučajno, vse je plod dela vseh, ki smo povezani v kolektiv. Želimo pokazati drugačen Koper, kot smo ga ponujali v lanski sezoni,« poudarja trener Milan Obradović. »Odigrali smo eno boljših tekem v sezoni, ampak zmanjkalo je nekaj zrelosti, morda tudi kakšen centimeter višine v ključnem trenutku tekme,« je tretji poraz Krškega ocenil trener Tomaž Petrovič. Z Bonifike so sporočili, da so podpisali dveletno pogodbo z nekdanjim reprezentantom Hrvaške in članom Bayerna Danijelom Pranjićem.