Trinajsta dirka letošnje motociklistične sezone v razredu motoGP bo na sporedu v Misanu. Od dirke v zibelki dirkanja Silverstonu je minil le teden dni, novi boji bodo zdaj na sporedu kar na Rossijevem »dvorišču«, zato bo vzdušje za tekmece res peklensko.

Valentino Rossi je namreč trenutno v zelo solidni formi in je postal edini resni tekmec trenutno vodečemu Marcu Marquezu. Jorge Lorenzo je bolj ali manj že vrgel puško v koruzo: »Letošnjo sezono in boj za naslov prvaka lahko bolj ali manj že odkljukam. Letos mi veliko stvari ni šlo po načrtih, kar nekaj dirk je bilo, ko nismo vedeli, kje smo in kaj hočemo.« O tem, da je že nekaj časa znano dejstvo, da se prihodnje leto seli k Ducatiju in da to hote ali nehote vseeno vpliva tudi na psiho dirkača, pa ni želel govoriti.

Marc Marquez v Misano prihaja s 50 točkami prednosti, kar ni veliko, a za Valentina Rossija je to vseeno psihološka ovira. »Do konca sezone je še šest dirk, prednost je ulovljiva, a glede na to, da Marquez vozi precej zanesljivo, bomo morali res napeti vse moči. V Misanu imamo v rokah dobre karte, steza ustreza Yamahinemu motociklu, tukaj bo ogromno mojih navijačev, tako da z motivacijo res ne bo težav. A ne pričakujem, da bo to lahka dirka. Z letošnjimi Michelinovimi pnevmatikami nikoli ne moremo biti povsem prepričani, kako se bo vse skupaj razvilo. Zato bomo morali dati vse od sebe. Vse in še malo več,« je priznal Valentino Rossi. Marquez je namreč edini dirkač letos, ki je na dosedanjih dvanajstih dirkah osvajal točke, kar je ob dejstvu, da letošnji Hondin motocikel ni kakšen konstrukcijski presežek, pomemben podatek.

Organizator svetovnega prvenstva pa se bo ob dirki v Misanu odločil še za simbolno potezo: upokojili bodo namreč startno številko 58. Nosil jo je Marco Simoncelli, ki se je smrtno ponesrečil leta 2011 v Maleziji. Številka 58 je zdaj postala »last« družine Simoncelli in dirkač, ki bi si jo želel nositi na svojem motociklu, bi moral za dovoljenje najprej prositi Simoncellijeve. Na vprašanje, kaj se lahko zgodi z Rossijevo številko 46, ko bo nehal dirkati, pa je Italijan odgovoril: »Ne želim, da številka 46 izgine z dirk, naj jo dobi kakšen mlad obetaven dirkač, ko bo prišel čas za to.«